Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesabı olan müşterilerinden kağıt ya da işlem giderleri gibi masraflar için 6 aylık, 3 aylık gibi periyotlarda kesilen ücrettir. Kimi banka İş Bankası gibi yıllık 100 lira alırken, kimisi de Ziraat Bankası gibi 80 lira kesmektedir. Hesap işletim ücreti en çok tartışılan ve haksız olduğuna savunulan giderlerden bir tanesidir. Bunun sebebi kestikleri ücretlerin bazen aşırıya kaçması ve bu ücretleri müşterilere haber vermeden ya da onayını almadan kesmeleridir. Öyle ki çoğu durumda öğrencilerden de kesilen bu hesap işletim ücreti hesabında ne kadar olduğuna ya da o an ihtiyacı olup olmadığına bakmadan, müşteriye haber vermeden otomatik olarak hesap bakiyenizden düşmektedir.
İçindekiler
- Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Alınmaz?
- Hesap İşletim Almak Ücreti Yasal Mı ?
- Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?
- Hangi Banka Ne Kadar Hesap İşletim Ücreti Alır?
- Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Hesap İşletim Ücreti Kimlerden Alınmaz?
Bankalar bazı durumlarda hesap işletim ücretini müşterilerinden talep etmezler. Bütün bankalarda aynı şartlar olmamakla beraber, genellikle; öğrencilerden, maaşlarını bu hesap vasıtasıyla alanlardan, su elektrik gibi fatura ödemelerine bu hesap üzerinden otomatik ödeme talimatı verenlerden ya da sigorta, bireysel emeklilik gibi bankanın hizmetini kullanan vatandaşlardan bu ücret genelde tahsis edilmez. Bahsettiğimiz gibi bu şartlar her bankada aynı değildir. Bankanızla iletişime geçerek hesap işletim ücreti kimlerden alınmaz detaylıca öğrenmeniz gerekmektedir.
Unutulmaması gereken bir nokta ise hesap işletim ücretinin 2002 yılında hayatımıza girmiş olması. Bu süreden sonra bankalardan vadesiz hesap açtıranlar usule uygun olarak sözleşmelere imza atmışlar ise hesap işletim ücreti ödemekle yükümlüdürler. Ancak bu tarihten önce hesabı olan kişiler için aynı durum söz konusu değildir. Bu vatandaşlar şayet hesaplarından hesap işletim ücreti adı altında ödeme kesilirse, aşağıda hesap işletim ücreti nasıl geri alınır anlattığımız şekilde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Hesap İşletim Almak Ücreti Yasal Mı ?
Hesap işletim ücretinin yasal olmadığına dair bir çok mahkeme kararı bulunmaktadır. Ancak bunlara rağmen TBB hesap işletim ücretinin ve bunun yanında kredi kartı ücretinin yasallığını savunmaktadır. Zira TBB ülkemizde faaliyet gösteren bankalar tarafından oluşturulmuş bir kuruluş olduğu gibi aksini savunması da beklenemezdi. Bu yüzden hesap işletim ücretinin yasallığı halen tartışılan bir konu olup ileride de fazlaca gündemde olacak gibi duruyor. Bu ücretin iptali hakkında Danıştay ve Tüketici Hakem Heyeti birçok kez tüketici lehine karar vermiş ve tahsis edilen hesap işletim ücretlerinin iade edilmesini hükmetmiştir.
Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?
Hesap işletim ücreti iadesi için öncelikle hesabınızdan bu ücretin alındığına dair dekont almanız gerekmektedir. İnternet şubesinden ya da bankamatikten alacağınız çıktılar da işinize yarayacaktır. Daha sonra hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği doldurup iadeli taahhütlü olarak bankanızın genel merkezine göndermeniz gerekmektedir. Bu aşamada bankalar genelde müşterinin hesap işletim ücreti iadesi taleplerine olumsuz yanıt vermektedirler.
Hesap işletim ücreti için göndermiş olduğunuz dilekçenize olumsuz yanıt gelmesi durumunda ise yine BU LİNKTE bulunan örnek mahkeme kararını, hesabınızdan kesilen ücret dekontu, kimlik bilgileriniz ve hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği ile beraber kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine iletmenizi ve hesap işletim ücreti iadesi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi” sayfası üzerinden online müracaat edebilirsiniz. Tüketici Hakem Heyetleri yoğun olarak çalıştıkları için buraya yapacağınız başvuruların sonuçlanması birkaç aylık bir süreci bulabilmektedir. Ancak işlem sonunda banka hesap işletim ücretini iade eder.
Unutmamanız gereken yukarıda hesap işletim ücretini geri alma konusunda hesap işletim ücreti iadesi geçmiş 10 sene için mümkündür. Yani toplamda 10 yıllık ücretleri bankanızdan talep edebilirsiniz.
Bunun dışında bankanızı arayarak hesabınızı kapatmak istediğinizi, sebep olarak da hesap işletim ücreti tahsis ettiklerini öne sürerseniz bankanız kampanya olarak sizlere bu yukarıda saydığımız adımlara gerek kalmadan hesap işletim ücretini iade etmeyi teklif edebilmektedir. Öncelikle bu yolu deneyerek zamandan kazanabilirsiniz.
Hesap İşletim Ücreti İadesi Dilekçe Örneği
Bankanız ……………… Şubesi’nde bulunan …………….. nolu hesabımdan ….. / ….. / …….. tarihi ile …… / ……. / ……….. tarihleri arasında kesilmiş olan hesap işletim ücretinin ekte bulunan Danıştay kararı gereği tarafıma iadesi için ilgili işlemin yapılarak kesilen ………….. TL tutarındaki ücretin yasal faizi ile birlikte hesabıma yatırılmasını aksi halde yasal haklarım saklı kalmak şartı ile bildiririm.
Gereğini arz ederim.
Hangi Banka Ne Kadar Hesap İşletim Ücreti Alır?
- Finansbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 140 lira (3 ayda bir 35 lira)
- Yapı kredi Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 118 lira (yılda iki kez 59 lira)
- Garanti Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 116 lira (yılda iki kez 58 lira)
- İş Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- ING bank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 112.2 lira (aylık 9.35 lira)
- Akbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 110 lira (yılda iki kez 55 lira)
- Hsbc Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 117 lira (aylık 9.75 lira)
- Ziraat Bankası Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 80 lira (3 ayda bir 20 lira)
- Halkbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 60 lira (aylık 5 lira)
- Vakıfbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 96 lira (aylık 8 lira)
- Denizbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 114 lira (aylık 9.5 lira)
- Teb Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar?: 100 lira (yılda iki kez 50 lira)
- Odeabank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 68 TL ( yılda iki kez 34 Lira)
- Şekerbank Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar? : 84 lira ( yılda iki kez 42 lira )
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Yukarıda saymış olduğumuz hesap ücreti alınmayan durumlar haricinde bir de Finansbank tarafından hayata geçirilen enpara.com, Kuveyt Türk, İNG Bank Turuncu Hesap, TEB Marifetli Hesap hesap ücreti almamasının yanında havale ve eft gibi ücretler içinde müşterilerinden para talep etmemektedirler.
Bu yazımızda hesap işletim ücreti nasıl geri alınır, hesap işletim ücreti iadesi ve hesap işletim ücreti iadesi dilekçesi örneği, hesap işletim ücreti geri alınır mı paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan hesap işletim ücreti ödememek için ne yapmalı öğrenebilirsiniz.
DİĞER HESAP İŞLETİM ÜCRETİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, hesap işletim ücreti konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan hesap işletim ücreti duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.