Silah bulundurma ruhsatı nasıl nereden alınır?

İçindekiler

  • Silah bulundurma ruhsatı nedir, ne demektir?
  • Silah bulundurma ruhsatı alma şartları nelerdir?
  • Silah bulundurma ruhsatı nasıl alınır? Başvurusu nereye yapılır?
  • Silah bulundurma ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir?

Silah bulundurma ruhsatı nedir, ne demektir?

Ülkemizde bireysel silahlanma oranı günden güne artmaktadır. Ancak bu silahların birçoğu ruhsatsız şekilde yani gerekli izinler alınmadan satın alınmaktadır. Öncelikle bu durumun büyük cezaları olduğunu unutmamalı ve çeşitli sebeplerden dolayı ateşli bir silah almak istiyorsanız bunun için gerekli izinleri almalısınız. Evinizde, iş yerinizde silah bulundurmak istiyorsanız silah bulundurma ruhsatı alınmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, silah bulundurma ruhsatı ile sadece silahınızı bulundurmak için izin aldığınız konumda silahınızı muhafaza edebilirsiniz. Bu alanında dışına çıkarsanız veya silahınızı yanınızda taşımaya kalkarsanız cezası bulunmaktadır. Silahınızı yanınızda taşımak istiyorsanız “Silah Taşıma Ruhsatı” sayfamıza göz gezdirmelisiniz.

Silah bulundurma ruhsatı ile alınan silahlar bazı durumlarda ruhsat mekanından çıkarılabiliyor. Poligona götürecekseniz veya tamir maksadı varsa silahınızı çıkarabilirsiniz. Fakat bu gibi işlemleri de doğrudan isteğinize göre yapamazsınız. Bunun için kolluk birimlerinden yol nakil belgesi alınmak durumundadır. Şayet tüm bu bilgilerden sonra da silah taşıma ruhsatı almak istiyorsanız sayfamız devamında bu hususta kapsamlı bilgileri paylaştık.

Silah bulundurma ruhsatı alma şartları nelerdir?

Silah bulundurma ruhsatı almak, taşıma ruhsatına göre daha kolaydır. Şayet 21 yaşını doldurmuşsanız silah bulundurma ruhsatı alabilirsiniz. Bu durum yivsiz av tüfeği için 18 yaş ile sınırlandırılmıştır. Bunların dışında;

  • 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefetten ceza almış olmak,
  • Daha önce silah bulundurma ruhsatınız varsa silahınızı başka bir lokasyona gerekli izinleri almadan götürmemiş olmak,
  • Silah ruhsatınızın süresi geçtiği halde yenilememiş olmak ve belirli nitelikler ile silah bulundurma ruhsatı alıp bu özelliğinizi yitirmek ve bu durumu bildirmemek,
  • Uyuşturucu madde kullanmak, psikolojik ve fizyolojik olarak silah almaya engel durumu bulunmak

Gibi durumlarınız varsa silah bulundurma ruhsatı almak için müracaat etseniz dahi ruhsat alamazsınız.

Silah bulundurma ruhsatı nasıl alınır? Başvurusu nereye yapılır?

Silah bulundurma ruhsatı almak için aşağıda vermiş olduğumuz belgelerle beraber polis bölgesinde iseniz il ve ilçe emniyet müdürlüğüne, jandarma bölgesinde iseniz de il ve ilçe jandarma komutanlığına müracaat etmelisiniz. Bu ayrımı ikamet adresinize göre gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzdan sonra gerekli kontroller sağlanacak ve herhangi bir engel durumun teşkil edilmediği anlaşıldığında ise parmak iziniz alınarak silah bulundurma ruhsatınız düzenlenecektir.

Silah bulundurma ruhsatınız çıktıktan sonra da bu ruhsat ile silah satmaya yetkili kurumlara müracaat ederek tabanca veya silahınızı satın alabilirsiniz. Almış olduğunuz bu ateşli silahı ise daha sonra ruhsatınıza işletmelisiniz. Bu sayede kolay bir şekilde silah bulundurma ruhsatı alabilirsiniz. Peki sizden ruhsat alma sırasında talep edilen belgeler nelerdir?

Silah bulundurma ruhsatı almak

Silah bulundurma ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı aslı.
  • Dilekçe örneği, ( İndirmek İçin TIKLAYIN )
  • Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
  • Yarım kapaklı karton dosya,
  • Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu,(Devlet veya Üniversite hastanelerinden)
  • Harç Makbuzu ( müracaat esnasında yatırılacaktır.)
  • 2000 TL. üzerinde adına borcu olmadığına dair ilgili vergi dairesinin yazısı.

Yukarıda meskene yani oturmuş olduğu, ikametgahının bulunduğu adrese silah bulundurma ruhsatı almak için gerekli evraklar verilmiştir. İş yerine silah bulundurma ruhsatı almak için bu belgelere ek olarak aşağıdaki belgelerin de başvuru esnasında verilmesi zorunludur.

  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı fotokopisi ( noter tasdikli olmak zorunda)
  • Mükellefiyetini gösteren vergi dairesi yazısı
  • İş yeri ortaklık veya şirkete ait ise yönetimin buna ilişkin şirket karar defterine yazılmış kararı ve muvafakat yazısı

Burada sağlık raporu tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden alınmalıdır. Başvurunuzu yaptıktan sonra sizden heyete girmeniz talep edilecek ve akabinde silah taşıma ruhsatı alabilir raporu tarafınıza verilecektir.

Silah bulundurma ruhsatı kaç günde çıkar :  Şayet başvurunuz olumlu sonuçlanmış ve silah bulundurma ruhsatı almanıza herhangi bir engel durum olmadığı saptanmışsa birkaç gün içerisinde silah bulundurma ruhsatınız çıkacaktır.

Silah bulundurma ruhsatı ücreti ne kadar : Müracaat esnasında ödemeniz gereken harç ücreti 2.230,80 TL olarak belirlenmiştir.

Silah bulundurma ruhsatı geçerlilik süresi nedir? : Silah bulundurma ruhsatınız teslim aldığınız tarihten itibaren 5 sene süre zarfında geçerli olmaktadır. Bu 5 senenin sonuna ermesinden bir ay önce müracaat edilmeli ve yenilenme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Burada tarafınızdan yeniden harç ücreti alınacaktır.

Silah bulundurma ruhsatı adres değişikliği : Silah bulundurma ruhsatı iş yeri, ikamet adresi gibi belirli bir adrese bağlı olarak verilmektedir ve bu adresten başka bir yere taşınmasını istiyorsanız müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi ile emniyet müdürlüklerine gerçekleştirmekteyiz. Yanınızda fotoğraf ve adres değişikliği bildirir dilekçe bulunması yeterlidir.

Silah bulundurma ruhsatı ile poligona gitmek : Silah bulundurma ruhsatınızı normal şartlarda ruhsatın verildiği adresten çıkaramazsınız. Ancak bazı durumlar istisna tutulmuştur. Bunlardan bir tanesi de poligona gitmektir. Fakat bu işlemi kafanıza göre gerçekleştiremezsiniz. Bunun için yol nakil belgesi alınmalıdır. Yol nakil belgesi silah ruhsatının verilmiş olduğu kurumdan temin edilmektedir.

Araçta silah bulundurma ruhsatı : Bulundurma ruhsatı iş yeri veya ikamet adresiniz için verilir. Araçta taşıma diye bir durum söz konusu değildir. Bunun için taşıma ruhsatı almanız gerekir.

Bu yazımızda silah bulundurma ruhsatı ne işe yarıyor, nerelerde geçerli, yaş sınırı, silah bulundurma ruhsatı kaç yıl geçerli, başvurusu, silah bulundurma ruhsatını herkes alabilir mi, kimler alamaz, kanunu, kuralları, silah bulundurma ruhsatı alma aşamaları gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

AYRICARUHSATSIZ SİLAH TAŞIMANIN CEZASI NEDİRÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN


DİĞER SİLAH BULUNDURMA RUHSATI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, silah bulundurma ruhsatı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan silah bulundurma ruhsatı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle