Çan eğrisi nedir, ne demektir? Çan eğrisi nasıl hesaplanır, hesaplaması

Üniversiteler arasında çok sayıda ortak nokta olduğu gibi çok sayıda da farklılık bulunmaktadır. Kuşkusuz bu farklılıklardan bir tanesi de not sistemleridir. Not sistemleri öğrencileri doğrudan ilgilendirdiği için oldukça önemlidir. Üniversitelerin neredeyse hepsi notları harflerle ifade etmeyi tercih etmektedir. Bu durum lise ve ortaokulda bulunan 5’lik puan sistemine benzetilebilir. Yani lisede 90 puan 5 olarak ifade ediliyorsa, üniversitede bunlar için harf notları kullanmaktadır. Tabi bu hususta bazı farklılıklar bulunmaktadır. Ülkemizde bulunan çoğu üniversitede aşağıda vermiş olduğumuz harf tablosu kullanılmaktadır. Öncelikle bunu inceleyelim. Akabinde çan eğrisi hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

Yukarıda vermiş olduğumuz tabloyu detaylı olarak incelediğinizde ilkokul veya ortaokulda uygulanan not sistemine benzer bir sistemin uygulandığını görebilirsiniz. Burada AA ve CC arasındaki herhangi bir harf notuna sahip herkes dersi geçmiş olarak kabul edilmektedir. DC ve DD alan öğrenciler ise şartlı geçmiş sayılırlar. Bu hususta detaylı bilgilere şartlı geçme yazımızdan ulaşabilirsiniz. Fakat FD ve FF ile kalan öğrenciler seneye dersi tekrar almak zorunda kalmaktadırlar.

İçindekiler

  • Üniversitede çan eğrisi nedir, ne demektir?
  • Çan eğrisi nasıl hesaplanır?

Üniversitede çan eğrisi nedir, ne demektir?

Üniversitede girdiğiniz sınavların akabinde sınıfın ortalaması alınmaktadır. Ondan sonra da ortalama üzerinden standart sapma işlemi ile notlardaki artış ve azalış miktarları belirlenmektedir. Bu hususta örnek vermek gerekirse 4 kişilik bir sınıfın vize final ortalamaları şöyle olsun; 60, 70, 80, 90. Burada sınıf ortalaması 75 olarak çıkmaktadır. Ardından da sınıf ortalaması BB kabul edilerek standart sapmaya göre tekrardan hesaplanır ve yukarıda vermiş olduğumuz tablo değişir. Çan eğrisi bazen derslerden kolaylıkla geçmenizi sağlarken bazen de yüksek puan almış olsanız bile dersten kalmanıza sebebiyet verebilmektedir. Örneğin aşağıdaki tabloda 30 ile matematikten DD alınmış.

çan eğirisi

çan eğirisi

Çan eğrisi nasıl hesaplanır?

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere öncelikle sınıfın ortalaması hesaplanır ve bu ortalama CC olarak kabul edilir. Bundan sonra da standart sapma ile sınıfın notları arasındaki oynama miktarları tespit edilir ve bunun sizin yapmanız oldukça zordur. Çünkü burada herkesin notunu öğrenmeniz gerekmektedir. Bu yüzden bu işlemleri öğretim görevlileri yani hocalarımız yaptıktan sonra isterlerse kendi inisiyatiflerini kullanarak isterlerse sınıfın durumuna göre standart sapmayı belirlerler. Bundan sonra ise her not ortalamasına +Standart Sapma eklenerek harf notları belirlenir.

Çan eğrisinin belki de en kötü yanlarından bir tanesi üniversite hocalarının harf notlarını açıklamadan kimsenin dersi geçtiğinden ya da kaldığından emin olamamasıdır. Fakat güzel kısmı da bazen kötü not aldığımız sınavlardan çan eğrisi sayesinde geçebilmekteyiz. Çan eğrisi halen çoğu üniversitede uygulanan bir sistemdir. Bu yazımızda çan eğrisi nedir, anlamı, tanımı, avantajları, dezavantajları nelerdir? Çan eğrisi sistemi, ders geçme, faydalı mı, formülü, hesaplama nasıl yapılır? Çan eğrisi ile not nasıl hesaplanır, kuralları, kalkıyor mu, kalktı mı, nasıl öğrenilir, örnekleri, var mı, var mıdır, zararları nelerdir ve yorumları hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER ÇAN EĞRİSİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, çan eğrisi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan çan eğrisi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle