İçindekiler
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni nedir, kimdir?
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ne iş yapar, görevleri nelerdir?
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni nasıl olunur?
- Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
- Meslekte İlerleme
- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşları ne kadardır?
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni nedir, kimdir?
Çalışmış oldukları eğitim kurumlarında öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişilere din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni denilmektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, dini anlamda olan konular üzerine eğitimlerini gerçekleştirmektedirler. Öğrencilerine, verdikleri eğitim konuları Milli eğitim Bakanlığınca verilen mevzuatla belirlenmekte ve din kültürü öğretmenleri mevzuatta yer alan konular haricinde, eğitim metodu uygulayamamaktadır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Din kültürü öğretmenleri, çeşitli yaş grubunda öğrencilere eğitim verebilirler. Bu durum görev aldıkları eğitim kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Eğitimi vereceği, öğrencilerin yaş sınırı ve bulunduğu düzeye göre, eğitim için planlar hazırlayarak plana uygun bir şekilde eğitim vermektedirler. Din kültürü öğretmenleri çıkarmış oldukları plana göre verdikleri eğitimi, belirli ders saati içerisinde tamamlar, öğrencilerine ders esnasında aktardığı konular hakkında bilgi vererek konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır. Uyguladıkları planın, öğrencilerin üzerinde ki etkileri konusunda gözlem yaparak, başarılarını katlayacak şekilde ilerleyecek anlık düzenlemeler yaparlar. Öğrencilerin anlatılan konu hakkında, gelmiş olduğu noktayı değerlendirerek etkili olup olmadığı konusunda belirleyici olurlar. Konu veya sorumlu olduğu ders için, bir sorun olup olmadığı konusunda analizler yapar ve var olan sorunu çözümleyici olurlar. Eğitim vermiş olduğu öğrencilerin yaş grubu ve gelmiş olduğu düzeye göre, hazırladıkları planı güncellerler. Görev aldığı okulda, kendilerine ait nöbet zamanlarında, okulun düzenini ve disiplinini sağlamakla görevli olduklarının bilincinde olarak, gerekli düzenlemeleri yaparlar.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni nasıl olunur?
Her meslek grubu da olduğu gibi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinde de belirli şartlar ve gereklilikler vardır. Gerekliliklerin sağlanması halinde, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olunabilmekte ve bu şekilde meslek icra edilebilmektedir. Din Kültürü Öğretmenliği nasıl olunur sorusunun cevaplarını gereken şartların sağlanması ile gerçekleşebileceği bilgisini aktarabiliriz. Lise eğitiminin tamamlanmasının ardından üniversite giriş sınavlarına katılarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü kazanılmalıdır. Anadolu İmam Hatip Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Çok Programlı Liselerin İmam Hatip Lisesi programı /Anadolu İmam Hatip Lisesi Programı, Açık öğretim Lisesinin İmam Hatip Lisesi Programı ve İmam Hatip Okulu mezunları üniversite giriş sınavında ek puan aldıklarından dolayı din kültürü ve ahlak bilgisi olmak konusunda daha şanslıdırlar. Yani hedefiniz bu öğretmenlik branşını yerine getirmekse lise eğitimini de belirttiğimiz liselerde almanız faydalı olacaktır.
Akabinde ilgili lisans bölümünden mezun olmanızın ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS sınavına katılmanız gerekmekte ve her sene genel olarak açılan din kültürü ve ahlak bilgisi alımlarına başvuru yapmanız gerekmektedir. Şayet puanınız yeterli ise ve mülakat aşamasını da geçerseniz din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yapmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca ilahiyat mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapıp, yapamadıkları oldukça tartışılan ve merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu konudaki son gelişmeleri ilahiyat mezunları din kültürü öğretmeni olabilir mi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Okullarda özel okullarda Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışmaktadırlar. Kendi branşı dışında ayrıca aylık karşılığı okutabileceği dersler ; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı derslerdir.
Meslekte İlerleme
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünden mezun olan kişiler, lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapabilmektedirler. Bunun haricinde de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okullarda müdür, müdür yardımcılığı gibi çeşitli idarecilik görevlerini de üstlenebilirler. Ayrıca müfettişlik sınavlarına katılırlar ve başarılı olurlarsa da müfettişlik yapabilmektedirler. Bunların dışında da yapılan sınavda başarılı olurlarsa başöğretmen ve uzman öğretmen olabilirler.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşları ne kadardır?
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin maaşları derecelerine ve hizmet yıllarına göre farklılık göstermektedir. En düşük din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşı günümüz itibariyle 2969 TL iken en yüksek de 3469 TL’dir. Bu maaşlara aile yardımı, çocuk yardımı gibi ek tutarlar eklenmemiştir. Bu hususta daha fazla bilgiye öğretmen maaşları konumuzdan ulaşmanız mümkündür.
Bu yazımızda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği mesleği hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.