Üniversite tercihleri yakın zamanda başlayacak. Öğrenciler şimdiden üniversiteleri araştırmaya ve üniversiteler hakkında detaylı bilgiler toplamaya başladılar. Üniversitelerin bazı bölümleri ikinci öğretim yani İ.Ö. olarak geçiyor. Peki ön lisans ve lisans bölümlerinde yer alan bu ikinci öğretim nedir, ne demektir? İkinci öğretim okumanın avantajları veya dezavantajları nelerdir? İkinci öğretim hakkında tüm detaylı bilgiler haberimiz devamında yer almaktadır.
İçindekiler
- İkinci Öğretim Nedir, Ne Demektir?
- İkinci öğretim ile örgün öğretim arasındaki farklar nelerdir?
- İkinci öğretim okumanın avantajları nelerdir?
- İkinci öğretimde okumanın dezavantajları nelerdir?
- İkinci öğretimlerde harç ücretleri neden fazladır?
İkinci Öğretim Nedir, Ne Demektir?
Özellikle öğrencilerin tercih dönemlerinde sık sık karşılaşmış oldukları ikinci öğretim kelimesi ön lisans ve lisans programlarının eş değeri olan, örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda öğrenim görüldüğünü anlatan öğretim şekline denilmektedir.
Bildiğiniz üzere çoğu bölümde üniversite dersleri sabah başlar ve akşam 5 civarı son bulur. Ancak ikinci öğretim olan bölümlerde dersler genel olarak örgün öğretimin bittiği yani saat 5’ten sonra başlamakta ve akşam saat 11’lere kadar devam etmektedir. Puan bazında diğer bölümlere nazaran daha düşük olması sebebi ile hem de gündüz çalışan öğrencilerin sık sık tercih ettiği bölümlerdir.
İkinci öğretim ile örgün öğretim arasındaki farklar nelerdir?
- Okula giriş çıkış saatleri yani ders saatler farklıdır.
- Harç ücretleri örgün öğretime göre çok daha yüksektir.
- Puanları örgün öğretime göre daha düşüktür.
İkinci öğretim okumanın avantajları nelerdir?
- Öğrenciler isterlerse ders saatlerinin uygunluğundan dolayı part time çalışabilirler.
- İkinci öğretim mezunları örgün öğretim ile aynı diploma ve unvana sahip olurlar.
- İkinci öğretimde okumakta olan öğrenciler örgün öğretimde okuyan öğrenciler ile eşit haklara sahiptirler.
- Kredi ve Yurtlar Kurumu yani KYK öğrenim kredisi ve bursuna başvuruda bulunabilirler.
İkinci öğretimde okumanın dezavantajları nelerdir?
- Okula giriş çıkış saatlerine alışmak zaman alabilir.
- Sosyal aktivitelerden ders saatleri geç saatlere sürdüğü için yararlanma azalabilir.
- Ulaşım sorunu olabilir. ( çoğu ilimizde geç saatlerde ulaşım hizmetleri azalmaktadır.)
- Katkı (harç) kredisi alamazlar.
- İkinci öğretimde okumakta olan öğrenciler, normal öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar.
İkinci öğretimlerde harç ücretleri neden fazladır?
İkinci öğretim konusunda öğrenciler ikinci öğretim paralı mı, neden paralı sorularını sormaktadır. Ders vermekte olan öğretim elemanları standart ders saatleri haricinde ders vermek durumunda kaldıkları için üniversite yönetiminden ek ders ücreti almaktadır. Ayrıca üniversite gece de eğitimlerin sürmesi adına ek harcamalar yapmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı ikinci öğretim öğrencilerden çok daha fazla harç ücreti alınmaktadır.
İkinci öğretim diplomada yazıyor mu? :Belki de harç ücretlerinden sonra ikinci öğretim hakkında en çok sorulan soru budur. İkinci öğretim programlarının birisinden mezun olmanızın ardından diplomanızda hiç bir şekilde ikinci öğretim ibaresi yer almamakta ve aynı örgün öğretim öğrencilerinin almış olduğu diplomayı almaktasınız.
İkinci öğretim birinci öğretim derslerine girebilir mi : Şayet hocanızdan izin alırsanız birinci öğretim derslerine de katılabilirsiniz ki çoğu durumda öğretim görevlileri sınıflarda aşırı kalabalık olmaması durumunda izin vermektedir.
İkinci öğretim ders saatleri : İkinci öğretim ders giriş çıkış saatleri genel olarak saat 5 ile akşam 11 arasındadır. Ancak derslerin 3 civarında başladığı ve daha erken bittiği de sıklıkla rastlanmaktadır. Bu seçecek olduğunuz derslere bağlı bir husus olsa da genel itibariyle ders saatleri belirttiğimiz gibidir. İkinci öğretim dersleri kaçta başlıyor, kaçta bitiyor hususu da bu şekildedir.
İkinci öğretim nasıl tercih edilir: İkinci öğretim de tıpkı birinci öğretim bölümleri gibi tercih edeceksiniz. Bunun için bölümün yanında ikinci öğretim ibaresini görürsünüz ve bölümün kodunu ÖSYM’ye tercih bildirirken iletirsiniz.
İkinci öğretim devam zorunluluğu nasıldır : İkinci öğretim bölümlerinde devam zorunluluğu ile birinci öğretim bölümlerinde devam zorunluluğu aynıdır. Herhangi bir fark yoktur.
İkinci öğretim kalktı mı / var mı / devam ediyor mu : İkinci öğretim halen çok sayıda üniversitede ve çok sayıda bölümde bulunmaktadır. Sadece YÖK tarafından alınan karar ile eğitim fakültelerinden kaldırılmıştır.
Bu yazımızda ikinci öğretim nedir, ne demektir detaylı bilgiler verdik. İkinci öğretim tercih edilmeli mi, neden edilmeli veya neden edilmemeli hususlarında bütün sorularınızı yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer sayfamızdan örgün öğretim nedir öğrenebilirsiniz.
DİĞER ÜNİVERSİTE HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, üniversite konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan üniversite duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.