İçindekiler
- Kapora nedir, ne demektir?
- Kapora ne kadar verilir alınır, ne kadar olmalı?
- Kapora mı, kaparo mu nasıl yazılır?
- Kapora almak yasal mı?
- Kapora geri alınır mı, geri istenebilir mi, geri ödenir mi?
Kapora nedir, ne demektir?
Kapora veya kaparo ya da başka adıyla depozito, hizmet veya taşınır, taşınmaz malları almak için gereken maddi bedel tutarının ödenmesi için geçici satışa açık kurumu kapalı bir şekilde kapora veren kişiye rezerve etme işlemi için yapılan ön ödemeye verilen genel isimdir. Yani bir mal alırken, belirli bir süre bu malın adınıza ayrılmasını istiyorsanız kapora adı altında belirli bir ücret ödersiniz. Akabinde satış işlemi gerçekleştirilene kadar mal sizin için ayrılır. Alım satım veya kiralama işlemleri esnasında verilen kapora, alıcının ciddiyetinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Kapora sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde uygulanmakta olan bir yöntemdir.
Hukuki açıdan yapılacak kapora ödemeleri yazılı olarak alıcı ve verici arasında yazılı sözleşme içinde açıkça belirtilmelidir. Olası oluşabilecek olumsuzluklar, örneğin ; ekonomik durumun alıma uygun olmaması gibi sebepler ile kişi alım yapmaktan vazgeçmesi durumunda yazılı kapora tanımı içeren sözleşmelerde “cayma bedeli” gibi bir tanımı yok ise cayan kişi hukuki açıdan kaporasını geri talep etme hakkına sahiptir. Peki kapora sözleşmesinde neler olmalıdır?
- Kapora verilen tarih
- Satışın yapışacağı tarih. Genellikle kredi için veya kalan tutarı toparlamak için süreye ihtiyaç vardır. Ama ne olursa olsun satışın yani tapu devrinin ne zaman yapılacağını gün olarak sözleşmeye yazın
- Taraflar: alıcı,satıcı ve şahit olarak biri olsun. Her tarafın TC kimlik no ,isim ve imzaları olsun. Eğer taraflar şirket ise şirket adı,vergi no,vergi dairesi, yetkili kişi imza ve kaşesi olsun
- Kapora tutarı: verilen kapora tutarını yazın.
- Gayrimenkul bilgisi: Ada-parsel-adres-bina ve daire no.. gayrimenkule ait bütün detayı mutlaka yazın
- Kalan ödemenin ne zaman ve nasıl yapılacağı: tapudan önce, tapu sırasında, nakit, senet vs. nasıl ödenecekse detaylıca belirtin
- Gayrimenkulün içindekileri ve özellikleri yazın: içindeki ankastre takım, bina ise içindeki aksesuarlar s. Yani p an gördüğünüz şeyin bütün detaylarını yazın
- Tarafların TC kimlik fotokopileri, tapu fotokopisini, şirket ise imza sirkü fotokopisini sözleşmeye ekleyin.
Kapora ne kadar verilir alınır, ne kadar olmalı?
Kapora miktarının belirli bir kuralı bulunmamaktadır. Ancak genel itibariyle satışı yapılacak olan malın veya hizmetin toplam bedelinin %10’u gibi bir ücret verilir. Burada tarafların beklentisi önemlidir.
Kapora mı, kaparo mu nasıl yazılır?
Aslında kelimenin yazımı kaparodur. Ancak ülkemizde uzun yıllardır kapora olarak kullanılmasından dolayı bu şekilde bilinmiştir.
Kapora almak yasal mı?
Kapora uygulaması uzun yıllardır devam eden bir yöntemdir ve alınması yasaldır.
Kapora geri alınır mı, geri istenebilir mi, geri ödenir mi?
Kaporanın iadesi, ancak satıcının söz konusu satıştan vazgeçmesi durumunda mümkün olabiliyor. Bunun dışında, eğer alıcı ile yapılan kapora sözleşmesinde bu husus ile ilgili bir maddenin oluşturulması halinde de kaporanın iadesi söz konusu olabiliyor. Bir diğer ifade ile kapora anlaşmasına göre, eğer satıcı ilgili gayrimenkulün satışını iptal ederse, alıcının vermiş olduğu kaporanın iadesi yapılıyor. Ancak alıcı satıştan vazgeçmiş ve anlaşmada aksi bir hüküm yer almadıkça, alıcı ödediği kaporasını geri alamıyor.
Başka bir tabirle kaparo olarak adlandırılan ücreti emlakçıya ödenen ve aracısız satışlarda mülk sahibine ödenen şeklinde ikiye ayırarak değerlendirmek gerekecektir. Yukarıda açıkladığımız üzere emlakçının aracılık ettiği sözleşme kurulmadıkça herhangi bir ücrete hak kazanamayacaktır. Bu durumda vatandaşların kiralama ya da satın alma düşüncelerinin vazgeçtiği durumlarda emlakçının kaparo iadesi etmesi gerekeceği açıktır. Arada emlakçının olmadığı kira ya satın alma sözleşmelerinde ise Borçlar Kanunu’nun 177 maddesinde yer alan “Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır.” hükmünü değerlendirmek gerekecektir. Kaparo, sözleşme öncesi verilen bir ücret olduğundan bu hükümdeki bağlanma parası olarak addetmek mümkün görünmemektedir. Borçlar Kanunu’nun 178’nci maddesinde belirlenen cayma parası ise aynı şekilde sözleşmeden cayılması halinde söz konusu olacaktır. Bu durumda kaparo sözleşme öncesinde verilen bir ücret olduğundan sözleşme kurulmadığı takdirde bu ücretin iadesi gerekecektir. Vatandaşlar kaparo ücretlerini verirken kesinlikle verdiklerine dair bir imzalı belge almalılar ve sözleşme kurulmadığı takdirde kaparo ücretini iade almalılardır.
Bu yazımızda kapora nedir, ne demektir, ne kadar verilir, neden verilir, ne kadar olur, kaparo yanar mı, yasal mıdır, hangi durumlarda alınır, hangi durumlarda yanar, geri alınır mı? Kapora verdim geri alamıyorum, verirken nelere dikkat edilmeli, ne zaman verilir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER KAPORA HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, kapora konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan kapora duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.