Kayyum Nedir, Görevleri Nelerdir? Kayyum Nasıl Atanır?

Daha önce Koza İpek, Zaman Gazetesi şimdi de Cihan Haber Ajansı gibi kuruluşlara kayyum atanmasının ardından kayyum nedir, kayyum ne demektir, kayyum atanması nedir, kayyum neden atanır gibi konular merak edilmeye başlandı. Bu yazımızda kayyum atanması hakkında detaylı bilgiler sunduk. Öncelikle kayyum kelimesi yanlış kullanılmakta ve doğrusu kayyım şeklindedir. Ancak çeşitli basın yayın organlarında sık sık kayyum olarak adlandırılmasından dolayı, yazımızda da bu şekilde sunduk. Peki kayyum ne demektir?

İçindekiler

  • Kayyum Kelimesinin Anlamı Nedir?
  • Kayyum Nasıl Atanır?
  • Hangi Durumlarda Kayyum Atanır? Kayyum Neden Atanır?
  • Kayyum Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?
  • Kayyum Atanma Şekilleri
  • Kayyum Atanması Yapılan Şirketlere Ne Olur?
  • Kayyum Atanması ve Şirketlerin Doğan İtiraz Hakkı
  • Miraslarda Kayyum Atanması
  • Sözlükte “kayyum” ne demek?
  • Kayyum ne demek? (Ekonomi)

Kayyum Kelimesinin Anlamı Nedir?

Kayyum kelimesi hukuki karşılığında “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” demektir. Kayyum, genellikle usulsüzlüğe karışan kurumlara veya şirketlere devletin el koymasının ardından atadığı yöneticiye denmektedir. Fakat vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini hem mal varlığını gözetlemek ve yönetmek, gerekirse de hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atadığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek ve mal varlığını yönetmek için görevlendirilmektedir.

Kayyum Nasıl Atanır?

Kayyım olarak da bilinen kişi yani kayyum, bazı durumların oluşmasının ardından mahkemelerce atanıyor.  Kayyum olarak mahkemelerce atanan kişiler, kendisine verilen yetki ve görevler kapsamında çalışırlar. Şayet uzun bir süre kendisinden haber alınmayan birisi olursa, geriye kalan mallarının kimse tarafından yönetilmemesi durumunda da, söz konusu malların yönetimi için kayyum atanabilmektedir. Bu durum Türk Medeni Kanunu’nda detaylı olarak belirlenmiş ve açıklanmıştır.

Bunun haricinde mal sahibi malını yönetemeyecek durumdaysa ve mallarını yönetmesi için herhangi vekil tayin etmemiş ise, kimsesi yoksa hastaneye ya da bakım evine yattığı süre zarfında mal varlıklarını yönetmek için de kayyum ataması gerçekleştirilebilir.

Hangi Durumlarda Kayyum Atanır? Kayyum Neden Atanır?

  •  Ölüme bağlı oluşmuş durumlarda; mirasçıların dağınık hallerde olması, adresleri belli olmaması, sağ olup olmadığı belli olmayan veraset ilamı çıkarılana kadar ya da kanuni mirasçıları belli olana kadar mal varlıklarını yönetmek amacıyla kayyum atanabilir.
  • Ölüme bağlı durumlarda; Mirasçılar arasında doğmamış bir cenin bulunması durumunda, ceninin sağ olarak doğup doğmayacağı bilinmediğinden dolayı, cenin doğana kadar kayyum ataması yapılabilir.
  • Özel veya tüzel ortaklıklarda bazı noksanların bulunması, yönetim kurullarının görevden alınması, Genel kurul toplantılarının yapılamaması, yeni yönetim seçilememesi veya seçilmiş yönetim iptal edilmiş olması hallerinde mal varlığının yönetiminin yapılması,
  • Belli bir iş için toplumun genel menfaati için toplanan yardımların, harcama koşul ve şartlarının belli olmasına kadar mal varlığın yönetiminin yapılması için kayyum tayin ediliyor.

kayyum

kayyum

Kayyum Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?

Kayyumun görevleri ve yetkileri atandıkları mahkemelerce belirlenmektedir. Kayyumun görevleri her halde geçici bir görev olmasından dolayı, kayyumun atanma süresi, ücreti ve yetkileri verilen kararda belirtilmektedir. Bu hususta unutulmaması gereken nokta kayyumun atanmasına yol açan durumlarla sınırlı olmasından dolayı yetkileri de sınırlı olmaktadır. Şayet kayyum atanması belirli bir işin gerçekleştirilmesi için istenmiş ise, kayyumun görevleri, atanma süresi de bu işe göre belirlenmektedir. Örneğin organ yokluğu sebebiyle kayyum ataması yapılmış ise, kayyum bu organ seçimini gerçekleştirmek için atanmaktadır. Yoksa kayyum bu organın yerine geçerek onun görevlerini gerçekleştirmek suretiyle atanmaz.

Kayyum Atanma Şekilleri

Kayyumlar birçok kurum ya da kişiye atanabildikleri için kuşkusuz görevleri ve yetkileri de farklı olmaktadır. Yani kayyumların belirli çeşitleri olmakta ve mahkemeler tarafından bu dikkate alınarak ataması gerçekleştirilmektedir. Bu çeşitler 3 şekilde gerçekleşir.

  1. Erişkin kişilerin isteği üzerine yapılan atamalar : Bu şekilde kayyum atanması durumuna istek üzerine kayyumluk denmektedir.
  2. Mahkeme vesayet makamının bazı sebep yada kanunda belirtilmiş haller sebebiyle kayyum atanması : Buna da temsili kayyumluk denmektedir. Bu çeşit kayyum atamaları miras gibi durumlarda gerçekleştirilmektedir.
  3. Yönetim Kayyumluğu : Bu kayyum ataması şekli ise günümüzde oldukça fazla duyduğumuz Zaman Gazetesi, Cihan Haber Ajansı gibi şirketlere atanan kayyumlardır. Bu şekilde gerekli görüldüğü biçimde kayyumlar atanır.

Kayyum Atanması Yapılan Şirketlere Ne Olur?

Şayet bir şirkete kayyum ataması gerçekleştirilirse, o şirket Kamu İhaleleri Kanunu gereği iflas etmiş ya da tasfiye halinde bir şirket olarak gözükmesinden dolayı ihalelere katılmaları yasaklanır. Bunun yanında yurtdışı iş anlaşmaları yapamaz, yapmış olsalar bile devlet tarafından onaylanmaz. Yani eskiden sahip oldukları bazı haklarına el konulmaktadır. Çünkü devlet bu şekilde şirketi denetim altında tutabilmektedir. Örneğin yurtdışı anlaşmalarının iptal edilmesinin yada yapılmamasının nedeni, yurtdışına para çıkışının engellenmesi amacıyladır.

Kayyum Atanması ve Şirketlerin Doğan İtiraz Hakkı

Kayyum ataması yapılmış olan şirket mahkemelere başvuruda bulunarak itiraz hakkını kullanabilmektedir. Şayet istenilirse kayyum atanan şirket kayyumun verdiği kararlara mahkeme aracılığıyla yine şikayette bulunabilir. Bunun sebebi kayyumun yapmış olduğu iş sebebiyle dikkatli olması ve kararlarını yasaların ona verdiği yetkiler dolayısıyla kullanması gerekmesindendir.

Şayet şirketler kayyum atanmasına itiraz etmek istelerse, kendilerine kayyum ataması yapılacağının bilgilendirilmesinin 7 gün içerisinde itiraz hakkı saklıdır. Bu yapılan itirazı da kararın verildiği mahkeme değil, bir üst mahkeme değerlendirmekte ve karara bağlamaktadır. Şayet kayyum atanmasında bir yanlışlık varsa, bir hata yapılmışsa bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Çünkü bu yapılan yanlış belki de binlerce kişinin çalıştığı şirket öder.

Miraslarda Kayyum Atanması

Kayyum atanması yine yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sadece şirketlere yapılmaz. Miras durumlarında da kayyum ataması gerçekleştirilebilmektedir. Mirasın durumu ile ilgili mahkeme kayyum ataması yaparak karar vermesini sağlar. Bu durumda mirasçıların mağdur edilmemesi esas alınır ve oluşabilecek sıkıntılar giderilmeye çalışılır.

Kayyum Atanan Şirketlerin Listesi

Kaynak Holding AŞ, Sürat Sigorta Aracılık Hizmetleri, Kaynak Dış Ticaret AŞ, Sürat Turizm Organizasyon Hizmetleri ve Ticaret AŞ, Nüans Turizm Tanıtma ve Reklamcılık AŞ, Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj ve Sanayi ve Ticaret AŞ, Işık Yayın Ticaret AŞ, N-T Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri Pazarlama ve Turizm Ticaret AŞ, Sürat Eğitim Araçları ve Büro Mobilya Sistemleri AŞ, Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları Sanayi Ticaret AŞ, UTT Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Ticaret AŞ, Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım ve Ticaret AŞ, Sürat Kargo Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri AŞ, Sürat Lojistik AŞ, Sentries Telif ve Lisans AŞ, Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ, Venero Bilişim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, İtina Gıda İçecek ve Temizlik Malzemeleri Sanayi Ticaret ve Pazarlama AŞ, Baran Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret AŞ ile Kaynak Vakfı ve Kaynak Eğitim Derneği’ne son dönemde kayyum ataması yapıldı.

Sözlükte “kayyum” ne demek?

Kayyum kelimesinin sözlük anlamı aşağıdaki gibidir.

  1. cami hademesi.
  2. Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.

Kayyum ne demek? (Ekonomi)

(Trustee, curator) Arapçası “kayyim”. Belirli durumlarda bir malı yönetmek veya bir işi görmek üzere hakim tarafından görevlendirilen kişi. Genel olarak “mütevelli” anlamında. Mahkeme tarafından kayyum tayini Medeni Kanunumuzda düzenlenmiştir (MK. m. 353, 422) Kayyum tayini yasal olabildiği gibi, isteğe bağlı da olabilir.

Özellikle son zamanlarda belirli bilindik şirketlere kayyum atamasının yapılmasından sonra merak edilen bir konu olan kayyum nedir, kayyum neden atanır, kayyum ataması nasıl yapılır, kayyum ne demek, kayyum kelimesinin anlamı gibi konularda detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.

 


DİĞER KAYYUM HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, kayyum konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan kayyum duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle