Mazeretli, mazeretsiz oruç tutmamanın cezası nedir?

İçindekiler

  • Mazeretli Oruç Tutmamanın Cezası Nedir?
  • Mazeretsiz Oruç Tutmamanın Cezası Nedir?

Mazeretli Oruç Tutmamanın Cezası Nedir?

Ramazan ayında oruç tutmak bütün Müslümanlar için farzdır. İslam’ın şartları arasında yer alan oruç, mazeretli olarak tutmayanlara ne tür ceza bulunuyor gibi çeşitli birçok soru ve farklı cevaplar bulunmaktadır. Ancak herkes oruç tutamamakla birlikte sağlık sorunları yaşayanlar mazereti olanlar arasına girerek oruç tutamamaktadır. Bu kişilerin oruç tutması farz olmasa da yine de istenen bir takım hususlar bulunmaktadır.

Mazereti olanlar yani hastalık nedeni ile oruç tutamayan kişiler şayet oruç tutmaya kalkışırlar ise hastalıklarından dolayı şifasını geciken, sağlık sorunu artan ya da oruçtan dolayı daha kötü olan kişiler oruçlarını bozmaları caizdir. Eğer hastalık geçici bir hastalık ise hastalık bittikten sonra oruçlarını kaza edebilir. Şayet hastalık geçici olmayıp ömür boyu olan bir hastalık ise mazeretli olup oruç tutamayanlar fidye vermelidir. İbadet yapamayan bir birey, hastalığından ya da farklı sebeplerden dolayı buna karşılık olacak şekilde bedel ya da mal verirse buna fidye denmektedir.

Fidyenin karşılığı olarak fitre kadar hizmet vermelidir. Mazeretli olan kişiler tutamadıkları oruç kadar fakiri doyurmalıdır. Bu anlamda 30 gün olacak oruç için ya 30 fakiri bir günde doyurmalıdır. Ya da bir fakiri 30 gün boyunca doyurmalıdır. Eğer daha fazlasını yaparsa kişi için daha hayırlı olacaktır. Bunu en açıkça Bakara suresinin 184. Ayetinde görebilirsiniz.

Mazeretsiz Oruç Tutmamanın Cezası Nedir?

Oruç tutmak, sadece Ramazan ayına özel olmamakla beraber yalnızca Ramazan ayında farz kabul edilmiştir. 1 yılda sadece 30 gün oruç tutarak yalnızca oruç tutmamış olacaksınız. Nefsinize hakim olmakla beraber kendinizi ve karakterinizi geliştirmiş olacaksınız. Aç kalan insanları daha iyi anlayarak empati kurmayı öğreneceksiniz. Zor durumda olanları daha iyi anlayacak ve Allah’ın farzını yerine getirerek Müslümanlık görevinizi yerine getirmiş Allah’ın rızklarından yararlanmış olacaksınız. Eğer mazeretiniz yok ise oruç tutmanız farz olacak ve yine de tutmazsanız haram olacaktır.

Bildiğiniz üzere farz olan bu orucu tutamayan hamile bayanlar, şeker hastaları ve daha farklı sağlık sorunları olanlar için oruç farz değildir. Bu kişiler sağlık sorunlarından dolayı tutmak zorunda olmadıkları için her hangi bir cezası da yoktur. Ancak keyfi bir şekilde mazereti olmayanlar oruç tutmaz ise haram işlemiş olur. Allah’ın farzını ve emirlerini keyfi bir şekilde yerine getirmeyenler Allah’a karşı isyan etmiş olur. Bundan dolayı büyük haram işlemiş olur. Eğer kişi yaptığından dolayı pişman olursa, böyle bir haramı işleyen kişi mutlaka yanlış yaptığı bu davranışından ötürü Allah’a karşı dönmeli yaptığı haramdan dolayı sıkça tövbe etmelidir. Tövbe istiğfar ederek Allah’a sığınmalı ve bir daha bunu yapmayacağına dair söz vermelidir.

Bu yazımızda oruç tutmamanın cezası var mı, ahiretteki cezası gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER ORUÇ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, oruç konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan oruç duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle