Üniversite öğrenci affı hakkında detaylı bilgi

İçindekiler

  • Öğrenci affı nedir?
  • Öğrenci affı çıkacak mı, ne zaman çıkacak, çıktı mı?
  • Öğrenci affı başvuru şartları nelerdir?
  • Öğrenci affı hangi yılları kapsıyor, kimleri kapsıyor?
  • Öğrenci affı başvurusu, Öğrenci affına nasıl başvuru yapılacak?
  • Öğrenci affı başvurusu sırasında istenilen belgeler / evraklar nelerdir?
  • Öğrenci affı ne zaman yürürlüğe girecek, kayıtları ne zaman başlıyor?

Öğrenci affı nedir?

Bakanlar Kurulu toplanmasının akabinde önemli kararlar alındı. Seçimlere az bir zaman kala alınan bu kararlar kuşkusuz ülkemizde yaşayan milyonlarca vatandaşımızı doğrudan etkiliyor. Bu alınan kararlardan bir tanesi de öğrenci affı. Peki öğrenci affı detayları neler olacak? Kimler öğrenci affından faydalanabilecek?

Öğrenci affı çıkacak mı, ne zaman çıkacak, çıktı mı?

Öğrenci affı 11 Mayıs 2018 tarihinde yasallaştı. Resmi Gazete’de yayınlanan öğrenci affı için başvurular artık resmi olarak gerçekleştirilecek. Öğrenci affı yasasından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın önünde başvuru yapabilmeleri için ise 4 aylık bir süre bulunuyor. Bu vesileyle üniversitelerden herhangi bir sebepten dolayı ilişiği kesilmiş olan binlerce öğrenci, tekrar eğitimlerine kalmış oldukları yerden geri dönebilecekler.

Gerek maddi imkansızlıklar, gerek devamsızlıktan, gerekse diğer sebeplerden dolayı üniversitelerde eğitimine devam edemeyen 500 bini aşkın öğrencinin bulunduğu varsayılıyor. Üniversiteleri 7 senede bitirme zorunluluğu bulunuyor, bu süreç zarfında bitiremeyen de ayrıca çok sayıda öğrenci bulunuyor. Tüm sebeplerden bu 500 bini aşkın öğrencinin ilişiği üniversiteler ile kesilmiş durumda. Her ne sebeple olursa olsun bir kereliğine üniversitelerden kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve diploma alma fırsatı çıkacak olan bu öğrenci affı ile verilmiş oluyor. Peki öğrenci affı başvuru şartları neler?

Öğrenci affı başvuru şartları nelerdir?

Öğrenci affı yasasında sadece bir tek şart bulunuyor. Teröre bulaşmış, terör uzantıları ile irtibatı bulunan kimseler öğrenci affı yasasından faydalanamayacaklar. Bunun dışında her ne sebeple olursa olsun üniversitelerden ilişiği kesilmiş olan öğrenciler tekrardan kayıt yaptırabilecekler. Devamsızlık, kendi isteği ile kayıt sildirme veya başka sebeplerden olursa olsun tekrardan üniversitelere başvuru yaparak kayıt olabilecekler ve eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilecekler. Disiplin cezası da bu sebeplerden bir tanesi.

Öğrenci affı hangi yılları kapsıyor, kimleri kapsıyor?

Öğrenci affı tarihleri  netleşti. Buna göre öğrenciler 4 ay içinde ilişiklerinin kesildiği üniversiteye başvurmaları halinde yeni eğitim yılında öğrenimlerine başlayabilecek TUS ve DUS öğrencileri de bu af kapsamına alınmış durumda. Öğrenci affı yasalaşmadan önce üniversite ile ilişiği kesilmiş olan herkes bu kanundan yararlanabilecek.

Askerliği gelmiş kişiler üniversiteye kaydını yaptırdıktan sonra direk olarak askerliği tecil edilirken askerde olan kişilere ise terhis oldukları tarihten itibaren 2 ay içinde üniversiteye başvurma hakkı tanındı. Bu kişilerin afla dönmesi yerleştirme kontenjanını etkilemeyecek. Ayrıca üniversitesinden ayrıldıktan sonra evlilik, iş veya herhangi bir sebeple başka şehre taşınan kişiler eğitimini bulundukları illerdeki üniversitede devam ettirmek isteyenlere kolaylık sağlandı. Buna göre ikametini belgeleyen kişiler taban puanları tutan eşdeğer bölümlere yatay geçiş yapabilecek.

Öğrenci affı başvurusu, Öğrenci affına nasıl başvuru yapılacak?

Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından aşağıda vermiş olduğumuz başvuru formu yani başvuru dilekçesi ile daha önce bağlı olduğu fakültenin öğrenci işlerine bizzat müracaat edecekler. Akabinde de kayıt işlemleri tekrardan gerçekleşecek. Peki başvuru sırasında adaylardan hangi belgeler istenecek?

Öğrenci affı başvurusu sırasında istenilen belgeler / evraklar nelerdir?

  • Lise diploması aslı
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Erkek adaylardan askerlik belgesi veya askerlik hizmetini yapmış olanlardan terhis belgesi
  • 2 fotoğraf
  • Öğrenim ücreti ( ikinci öğretim öğrencilerinden talep ediliyor. )

Başvuru sırasında bu belgeleri yanınızda bulundurmanız akabinde başvurunuzu gerçekleştirebileceksiniz. Ancak bazı üniversiteler başvuru evrakları için farklı belgeler talep edebiliyorlar. Bu sebepten dolayı üniversitenizin İnternet adresine girerek bu belgeleri öğrenmelisiniz.

Öğrenci affı ne zaman yürürlüğe girecek, kayıtları ne zaman başlıyor?

Öğrenci affı , devam zorunluluğu dahil çok sayıda kişiyi kapsıyor. Yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Akabinde YÖK de konu ile ilişkin bir açıklama yapacaktır. Öğrenciler, fakültelerinin öğrenci işlerine başvuruda bulunarak kayıtlarını tekrar yaptırabileceklerdir.  Öğrenci affından faydalanmak isteyen öğrenciler ilgili madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.

Bu yazımızda öğrenci affı yasası ve en son öğrenci affı konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi öğrenci affı yorumları kısmından olarak dile getirebilirsiniz.


DİĞER ÖĞRENCİ AFFI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, öğrenci affı konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan öğrenci affı duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle