Görüşmede soru sorma sırası sana geldiğinde…

Bazen sadece doğru soruları sormak iş görüşmesinin çok iyi geçmesini ve o çok istediğiniz işi kapmanızı sağlayabilir. Peki, bu sorulara nasıl hazırlanmak gerek?
İş görüşmesine gittiniz ve önceden araştırdığınız için İnsan Kaynakları uzmanının sorularını rahatça cevaplamaya başladınız. Hiç de fena olmayan bir sürecin sonunda İK uzmanı görüşmenin bittiğini belirtti ve tamamen unuttuğunuz o soruyu sordu: “Sizin sorularınız nelerdir?” Şaşkınlığınız paniğe dönüştü ve aklınıza hiçbir şey gelmedi mi? Yalnız değilsiniz. Araştırmalara göre adayların çoğu mülakat öncesi sadece kendi vereceği cevaplara hazırlanıyor, sorulara değil. Oysa aday tarafından sorulan iyi yapılandırılmış sorular bazen verilen cevaplardan çok daha etkili.
İK uzmanlarının favori soruları
İnsan Kaynakları uzmanını etkilemek için karakterinize ve beklentilerinize ışık tutacak, hedefi 12’den vuran sorular sormak gerekiyor. İşte İK uzmanlarının sevdiği sorulara bazı örnekler:
– Sizce bu pozisyona uygun ideal aday kim olmalı? Nasıl bir karşılaştırma yapmalıyım?
(Bu, becerilerinizin pozisyona uygun olup olmadığına dair hızlı bir öngörü edinmenizi sağlar. İnsan Kaynakları uzmanı kendi fikrinin sorulmasından hoşlandığı gibi, sizin detaylı arayışınızı da etkileyici bulacaktır)
– Bu şirkette çalışmakla ilgili en çok neyi seviyorsunuz?
(Bu soru sayesinde halihazırda orada çalışan birinin düşündüklerini, o anki hızlı tepkisini görebilirsiniz. Bu hem İnsan Kaynakları uzmanını etkiler hem de sizin kafanızda pek çok noktanın netleşmesine yardımcı olur)
– Sizce şirketiniz gelecek beş yıl içinde nerede olacak?
(Bu soru işi önemsediğinizi, uzun vadede orada olmak istediğinizi gösterdiği gibi size de geleceğe yönelik hedefleriniz açısından ışık tutar)
Soruları nasıl yapılandırmak gerekiyor?
Soruların içeriği ve amacı birbiriyle örtüştüğünde iyi bir yapılanma söz konusu demektir. Açık ve net, sadece pozisyon ya da şirketle ilgili, ama fazla samimi olmayan, resmi sorular sormak önemli. (Şirketiniz hangi yetenekleri önemsiyor? Şirketinizde yönetici olmak nasıl bir süreç?)
Soruları sormadan önce mutlaka neden o soruyu sorduğunuza dair bir açıklama yapmanız gerekir. (Bu sorunun cevabını merak ediyorum çünkü ileride bu departmanda yönetici olmak istiyorum)
Soru sorulduktan sonra gelen cevaba göre bir iki cümle daha ekleme yapmak önemlidir. Bu, doğal bir diyalog oluşmasını sağladığından her iki tarafın da rahat davranmasına neden olur. (Sevdiğim işi yapmak benim için önemli. Böyle bir işte keyifle bulunur ve sürekli kendimi geliştirmeye çalışırım)
Gerçekten merak ettiğiniz bir soruyu sormaktan çekinmeyin. Bu formal sorulan ama samimi soru sizi öne taşıyacağı gibi hayal ettiğiniz iş gerçekten bu mu sorusunun da cevabı olabilir. (Farz edelim ki beni işe aldınız. Benim için kariyer planınız nedir? Şimdi olduğu gibi gelecekte de bu şirkette mutlu olabilir miyim?)
Sorulara eşlik eden tutum
Doğru yapılandırılmış, gerçekten merak ettiğiniz, etkileyici soruların yanı sıra bu soruları nasıl bir tutumla sorduğunuz da çok önemli.
Dürüstlük
Soracağınız soru ve vereceğiniz cevaplar kadar CV’nizde de tamamen dürüst olmanız gerekiyor. Gerçek olmayan ya da yanlış bilgi mutlaka ortaya çıkacaktır.
Pozitiflik
Yapamadıklarınızdan ziyade yapabileceklerinizden bahsetmeyi, sorularınızı da pozitif bir tutumla sormayı unutmayın.
Özgüven
Elbette görüşmede stresli olmak son derece normal. Ama yeteneklerinize güvenmeyi unutmayın ve gülümseyin.

 

 

<!–

Kaynak: Link

–>

Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle