İK uzmanı hikayenizi anlatmanızı isterse…

İş görüşmesindesiniz ve sorulan sorular karşısında kendinizi bir anda karakterinize, iş yapış biçiminize ve sosyal becerilerinize odaklanan hayat hikayenizi anlatırken buluyorsunuz. İşte bunun nedeni size uygulanan yetkinlik bazlı mülakat tekniği. Peki, yetkinlik bazlı mülakat nedir? Adaylar nelere dikkat etmeli? Görüşmenin iyi geçmesine yardımcı nasıl püf noktaları var?
İnsan Kaynakları uzmanları tarafından sık tercih edilen ve bilimsel verilere dayanan bir mülakat tekniği olan yetkinlik bazlı mülakatta İK uzmanı adayın geçmişine bakarak geleceğe dair öngörüde bulunur. Adaya sorulan spesifik sorularla söz konusu pozisyona uygun olup olmadığı, problem çözme becerileri ve insan ilişkileri noktasında nasıl bir davranışsal yapıya sahip olduğu tespit edilmeye çalışılır. Adayın bu sorulara hazırlıklı olması önemli… Gerçeklerden bahsetmesi, etkileyici olması, zor sorulara rahat bir şekilde cevap verebilmesi ve anlatacağı hikaye ile istediği pozisyon arasında ilişki kurabilmesi başarışı getiren faktörler arasında yer alıyor.
İşte adayların yetkinlik bazlı mülakatta dikkat etmesi gerekenler:
Hazırlık
Yetkinlik bazlı mülakatta başarılı olmak için ilk hedef hazırlıklı olmak olmalı. Bu amaçla internette mülakat teknikleri ile ilgili olarak ufak bir araştırma yapmak işe yarayabilir. Mülakatın amacı, İnsan Kaynakları uzmanının dikkat edeceği detaylar ve ifade biçimi ile ilgili çalışmak ve buna uygun davranmak adayın dikkat çekmesini sağlar.
İstekli olmak
Yetkinlik bazlı mülakata gergin başlamak sorulan detaylı sorularda bocalamaya ve verilmek istenenin aksine bir izlenim yaratmaya neden olabilir. Bu nedenle rahat ve istekli olmak da önemli. Bu noktada da hazırlıklı olmanın önemi ortaya çıkıyor. İstekli görünmek ve rahat hissetmek adayın farkını ortaya koyar.
Hızlı ve ikna edici olmak
Mülakatların kısa sürdüğünü düşünürsek adayın sorulan soru karşısında ortalama iki dakika cevap verme süresi olduğunu bilmesi önemli. Bu süre içinde aday net, ikna edici ve açık olmalı. Hikayenin detaylarına dalmak ve gereksiz noktaları uzatmak mülakatı sabote edebilir.

Yanlışları sahiplenmek
Mükemmel bir tablo çizen, hiç hata yapmamış olduğunu söyleyen bir aday hiç gerçekçi bulunmayacağı gibi kriz yönetimi sorularında da adayın hata yapma ihtimali yüksektir. Herkes yaptığı hatalar sayesinde öğrenir. Bu nedenle mülakatta mutlaka hataları sahiplenmek ve onlardan ne tür dersler çıkarıldığını ifade etmek gerekir. Bu farkındalığı gösterebilmek bir adım öne çıkmada etkili olacaktır.
Tüm becerileri göstermek
Adayın mülakat esnasında tüm becerilerini gösterebilmesi kendisini iyi ifade edebilmesiyle ilişkilidir. İnsan Kaynakları uzmanının sorduğu sorular doğrultusunda kendi hikayesini anlatan aday bu hikayenin istenenden daha fazla beceri içermesini sağlayabilir. Problem çözme becerisi test edilen aday ilgili soruyu cevaplarken aynı zamanda empati kurabilen, uyumlu, dikkatli, çalışkan ve yeniliğe açık bir çalışan olduğunu gösterebilirse diğer adayların arasından öne çıkacaktır.
Yetkinlik bazlı mülakat sorusu örnekleri:
– İş hayatınızda ekip arkadaşlarınızdan biriyle anlaşamadığınız bir durumu anlatır mısınız? Çözüm için neler yaptınız?
– Önemli bir projenizi nasıl planladığınızı ve yürüttüğünüzü anlatır mısınız? Zaman yönetiminiz nasıldı? Ne gibi aksaklıklar yaşadınız?
– Birbiriyle zaman bakımından çakışan birçok işi bir arada yapmak zorunda kaldığınız bir durumu anlatır mısınız?
– Kişilerin dikkatini çekip bakış açılarını değiştirebildiğiniz derecede etki yaratabildiğiniz bir deneyiminizi anlatır mısınız? Sonuç ne oldu?

– Müşterinin beklentilerinin üstüne çıktığınız bir durumu anlatır mısınız? Neler yaptınız? Müşterinin tepkisi ne oldu?
– Uzlaşmacı ve sabırlı bir davranış sergilediğiniz bir deneyiminizi anlatır mısınız? Nerelerde zorlandınız?
– Bugüne kadar iş hayatınızda yaşamış olduğunuz en önemli problem neydi? Nasıl çözdünüz?
– Zor bir durumdan kurtulmak ya da bir sorunla karşılaşmamak için önemli bir kararı hızlı almak zorunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız?
– Yaptığınız işe yenilik getirdiğiniz bir olayı anlatır mısınız?
– Baskı ve stres altında çalışmak zorunda kaldığınız bir zamanı anlatır mısınız? Bu durumla nasıl başa çıktınız?
– Hedefinize sıkı sıkıya odaklanarak başarıya ulaştığınız bir deneyiminizi anlatır mısınız? Hedefinize ulaşabilmek için neler yaptınız?

 

 

 

 

Kaynak: Link

Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle