ABD’de yapılan bir araştırma, özgeçmiş hazırlarken klişe sözcüklerden uzak durmanın gerekliliğine değiniyor. Farklılık yaratarak her gün yüzlerce adayın özgeçmişini inceleyen İnsan Kaynakları Uzmanının dikkatini çekebilmek için bu sözcükleri kullanmamalısınız!
Harris Poll’un CareerBuilder için yaptığı araştırmaya göre İnsan Kaynakları Uzmanlarının yüzde 17’si, yani her altı profesyonelden biri, açtığı özgeçmişe sadece 30 saniye bakıyor. Araştırmaya katılan 2 bin 201 profesyonelin yüzde 68’i ise CV inceleme süresini “iki dakikadan az” olarak belirtiyor. Bu demek oluyor ki rakipleriniz arasında farklılık yaratabilmek için gerçekten çok az vaktiniz var! Dolayısıyla özgeçmişinize yazdığınız her sözcük büyük önem taşıyor.
Klişelerden uzaklaşın
Araştırmanın sonuçlarına göre tecrübe, beceri ve başarılarınızı tanımlamak için neredeyse bütün adayların kullandığı, standart kelimeler yerine güçlü ve sizi yansıtan sıfatları tercih etmelisiniz. Gerçek bilgi barındırmayan öznel terimler ve klişelerin İK uzmanında negatif bir etki yarattığını da ortaya koyan araştırmada “özgeçmişlerde rastlanan en rahatsız edici sıfatlar”ın listesi çıkartıldı.
Araştırmaya katılan İK profesyonelleri görmekten sıkıldıkları ifadeleri şöyle sıralıyor:
– Türünün en iyisi (Yüzde 38)
– Tuttuğunu koparan (Yüzde 27)
– At gözlüğüyle bakmayan (Yüzde 26)
– Sinerjik (Yüzde 22)
– Yardımsever (Yüzde 22)
– Öngörü sahibi (Yüzde 16)
– Değer katan (Yüzde 16)
– Sonuç odaklı (Yüzde 16)
– Takım oyuncusu ( Yüzde 15)
– Sözün özünü aktaran (Yüzde 14)
– Çok çalışan (Yüzde 13)
– Stratejik düşünen (Yüzde 12)
– Dinamik (Yüzde 12)
– Motivasyonu yüksek ( Yüzde 12)
– Detay odaklı (Yüzde 11)
– Proaktif (Yüzde 11)
– Başarılarla dolu bir geçmişi olan (Yüzde 10)
Kanıt gösterin
Özgeçmişinizde sadece “sonuç odaklı” olduğunuzu söylemek yerine gerçek sonuçlar vererek bu özelliğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Araştırma sonuçlarını inceleyen İnsan Kaynakları blogger‘ı ve köşe yazarı Suzanne Lucas da “Tabii ki özgeçmişinizin ne dediği değil, işveren için neler yapabileceğiniz de önemli. En iyi özgeçmiş yazarı olmayabilirsiniz fakat kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz size değer katacaktır” diyor.
Kaynak: Link