İçindekiler
- NASIL POLİS OLUNUR?
- POLİSİN GÖREVLERİ NELERDİR?
- POLİS OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?
- POLİS OLMAK İÇİN ARANILAN FİZİKSEL ŞARTLAR NELERDİR?
- POLİS MÜLAKATLARI NASIL GERÇEKLEŞİR?
NASIL POLİS OLUNUR?
Kanunu uygulamasında, sağlanmasında ve korunmasında bulunduğu ülke,il,ilçe gibi kutsal varsaydığı toprakların huzur ve nizamının sağlanmasında ,vatandaşların can ,mal, ırz güvenliği sağlanması ve korunmasında , trafik kurallarının doğru uygulanmasında kontrolünü sağlanmasında ,adli görevlerin ve süreçlerin eksiksiz ve muntazam bir şekilde işlenmesinde , suç işlemeye yönelik kişilerin kontrol altına alınmasında rol oynayan ,vatanı ve milleti için çalışan , ve gözünü kırpmaksızın görevi bildiği bölgenin refahını sağlayan kolluk kuvvetlerine polis denir. Öncelikle bu meslek seçiminde bulunurken ilk olarak öğrenilmesi gereken polisin görevleridir. Bu sayede polislik şartlarının öğrenerek sizlerin neyin beklediğini öğrenmiş olursunuz. Polisin görevleri nelerdir? Polis olmak için gereken temel şartlar nelerdir? Polis olmak için fiziki özellikler nelerdir gibi sorularınızın cevabını aşağıdaki yazımızın devamında bulabilirsiniz.
POLİSİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Can, mal ve ırz emniyetini korumak
Devletin şahsiyetine ya da vatandaşlara karşı işlenen sucun faillerini bulup delilleri ortaya çıkarmak.
Vatandaşın hayatını, mal bütünlüğünü, mekan işletme hakkını, suça meyilli kişilerden korumak ve önlemek.
Devletin kanunları çerçevesinden çıkmayacak şekilde cezalandırılması gereken vatandaşlar cezalandırılacak ve masum vatandaşları koruyacaktır.
Yedi yirmi dört boyunca kesintisiz asayişi sağlamak zorundadır. Toplumu suçtan ve suçludan korumalıdır. Bunun yanı sıra çocuk ve gençlerin suça yönelmesini engellemek için çalışmalarda bulunur. Kamu düzeni ahlak, güvenlik ve sağlık unsurlarıyla sağlamak ve korumak bir polisin , bu unsurları korumak görevidir.
POLİS OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?
Emniyet teşkilatına girebilmek için önünüze 4 tane seçenek vardır. Bunlardan bir tanesi polis koleji, polis meslek yüksek okulu, polis akidemisi, meslek eğitim merkezi. Bunlara girebilmek için aranan özellik şöyledir;
- Türkiye cumhuriyet vatandaşı olmak
- Altı aydan fazla hapis cezası gerektiren suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Yüz kızartıcı suçlardan , devlete ve anayasal hukuka karşı suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmenliğine göre bu sağlık şartlarının tamamından geçmiş olmak gerekir.
- Polis olabilmek için maksimum yaş sınırı 30 dur.
- Adaylarda aranan ve kesinlikle unutulmaması gereken en önemli şartlardan biride eğitim öğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle atılmamış olmaktır.
POLİS OLMAK İÇİN ARANILAN FİZİKSEL ŞARTLAR NELERDİR?
Adaylar ruhen ve bedenen hiçbir sorun olmadığı raporu gerekmektedir. Bunun yanı sıra boy ve kilo endeksi önemli rol oynamaktadır. Bayan adaylarda 1,65 cm boy erkek adaylarda 1,67 cm den kısa olmamak şartıyla başvuru yapabilirler. Adayların vücudunda organ ekliği olmaması gerekir. Bununla birlikte vücuda 5 metreden görülebilecek şekilde iz veya dövme olmaması gerekir. Adaylarda aranan bir başka fiziki özellik ise renk körlüğüdür, hiçbir adayda renk körlülüğü olmamalıdır. Polis olabilmek için adaylarda omurga eğriliği ve omuz düşüklülüğü olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte göğüs kafesinde şekil bozukluğu ve düztabanlılık olmamalıdır.
POLİS MÜLAKATLARI NASIL GERÇEKLEŞİR?
Adaylarda aranan şartların uygun ve kabul edilir olmasıyla ilk başta uygulanacak olan sözlü mülakat yapılır. Sözlü mülakatı başarıyla geçen adaylar bir sonraki evreye yani beden eğitimi sınavı denilen fiziki yeterlilik sınavına girmektedir. Bundan da başarıyla geçen adaylar bir yazılı sınava tabi tutulur. Bu sınavları başarıyla veren adaylar polis mesleği için seçtiği okula yönlendirilir ve eğitimleri başlatılır. Mülakata girecek olan adaylar bir doktor , psikiyatr veya psikolog uzmanın olduğu toplam 5 kişiden oluşan bir komisyon karşısında mülakatlar gerçekleştirilecektir. Değerlendirilme sonucunda adayın aşırı heyecanlı olup olmadığı, stres içerisine girip girmediği, herhangi bir titreme yaşayıp yaşamadığını, pelteklik olayının olup olmadığı komisyon üyeleri tarafından dikkatlice incelenir.
- Özel Harekat Polisi Nasıl Olunur Öğrenmek İçin TIKLAYIN
- Sivil Polis Nasıl Olunur Öğrenmek İçin TIKLAYIN
- Yunus Polis Nasıl Olunur Öğrenmek İçin TIKLAYIN
- Trafik Polisi Nasıl Olunur Öğrenmek İçin TIKLAYIN
DİĞER POLİS HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, polis konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan polis duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.