Deli raporu nedir, nasıl ve nereden alınır, nasıl iptal ettirilir?

İçindekiler

  • Deli raporu nedir, ne demektir?
  • Deli raporu kimlere verilir?
  • Deli raporu nasıl alınır?
  • Deli raporu nereden alınır?
  • Deli raporu almanın zararları neler?
  • Deli raporu nasıl iptal edilir?
  • Deli raporu olan hapse girer mi?
  • Deli raporu olan askerlik yapabilir mi?

Deli raporu nedir, ne demektir?

Deli raporu; kişinin akli ehliyeti olmadığının kanıtıdır. Deli raporu; kişinin zihinsel durumunun, kişi üzerinde yarattığı etkiye ve bu durumun çevreye verdiği zarara göre yetkili kişiler tarafından derecelendirilir. Çok ileri derecede bir deli raporu alan kişinin muhakkak rehabilitasyon merkezlerine, akıl hastanelerine kapatılması gereklidir.

Deli raporu kimlere verilir?

Deli raporu mantığını kullanamayan, zihinsel hastalıklardan, psikolojik hastalıklardan mustarip olan kişilere verilmektedir. Bazı kişiler deli olan birinin zihinsel engelli olduğu algısına kapılmakta ve toplum içinde Down Sendromu gibi bir takım öğrenme yavaşlığı çeken ya da beynini normal bir insan gibi kullanamayan bireylerden çekinmektedir. Deli olan kişi sandığınız gibi garip hareketler sergilemek zorunda değildir. Zor tespit edilen bir hastalık olan Şizofreni bir delilik halidir. Beynin normal bir insan gibi çalışmaması sonucu kişinin hareketlerinin stabil hali bozulur. Bu kişiler doğru bir tedavi ile hayata kazandırılmasının mümkün olduğu gibi kontrol altına alınmamaları halinde büyük zararlara neden olabilirler. Hastalığı tespit edilen kişi sağlıklı bir şekilde düşünememesi halinde deli raporu alabilir.

Öğrenme yavaşlığı ile delilik aynı şey değildir. Kişinin deli olması; hiçbir etik, ahlak ve kural olmaksızın davranışlar sergileyebileceğini kanıtlar. Bu kişilerde bir topluma ait olma çabası yoktur, toplum içerisindeki davranışlarından da rahatsızlık duymazlar.

Direkt olarak akli dengesi yerinde olmayan ve mantık dışı davranışlarda bulunan kişilere deli denebileceği gibi bir akım psikolojik hastalıklar nedeniyle zaman zaman bu hale gelen kişilere de deli denmesi mümkündür.

Deli raporu nasıl alınır?

Deli raporu almak çok kolay gibi anlatılsa da son derece zordur. Bir kişiye deli demek o kişinin bütün haklarını ellerinden almak ve onun yerine verilecek bütün kararların devlete ya da ailesine bırakılması anlamına geldiği için kişi mutlaka bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde heyet tarafından incelenir.

İlk adım çok ileri bir vaka değilse rehabilitasyondur. Tedavi edilen bireyin; saldırganlığı, kendini ifade biçimi yani tedavi sürecine verdiği cevap ikinci aşamaya geçilmesinde son derece önemlidir. Kişi bütün rehabilitasyon işlemlerine rağmen belirli bir oranın üzerinde mantıklı davranışlar sergilemiyorsa kişiye deli raporu verilebilir. Kişinin durumuna göre; çevrele olan ilişkisi, saldırganlığı ele alınarak akıl hastanesinde tedavi olması da istenebilir.

Deli raporu nereden alınır?

Bir kişinin deli raporu alabilmesi için Ruh ve Sinir hastalıkları hastanesinden, kurul onaylı bir belge alması gereklidir.

Deli raporu almanın zararları neler?

Deli raporu almanız halinde hiçbir yasal hakkınız olmadığını, sizin yerinize kararların aileniz tarafından verileceğini bilmeniz gereklidir.

Deli raporu nasıl iptal edilir?

Deli raporu sürekli bir rapor değildir, kişinin dönemsel olarak yaşadığı ağır travmalar da akli dengesini yitirmesine neden olabilir. Travma geçene kadar yaşanan süreç içerisinde kişi deli raporuna tabi tutulurken, ilerleyen dönemde kontroller ve gözetim ile yine kurul tarafından onaylanarak akıl sağlığının yerinde olduğu yeniden teyit edilebilir.

Deli raporu olan hapse girer mi?

Bu durum Anayasa’da aşağıdaki maddelerle açıklanmıştır.

MADDE 32. – (1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur.

(2) Birinci fıkrada yazılı derecede olmamakla birlikte işlediği fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği azalmış olan kişiye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmibeş yıl, müebbet hapis cezası yerine yirmi yıl hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek ceza, altıda birden fazla olmamak üzere indirilebilir. Mahkum olunan ceza, süresi aynı olmak koşuluyla, kısmen veya tamamen, akıl hastalarına özgü güvenlik tedbiri olarak da uygulanabilir.

Deli raporu olan askerlik yapabilir mi?

Akli dengesi yerinde olmayan kişilerin durumu sağlık kurulu raporu ile belgelendirdikleri zaman, askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadırlar. Bu kişilerin askerlik yapabilmeye elverişli olunmadığı düşünülmektedir.

Bu yazımızda deli raporu almak kolay mı, nasıl çıkartılır, almak istiyorum nasıl alırım, ne işe yarar, neye göre verilir gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER DELİ RAPORU HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, deli raporu konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan deli raporu duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle