Ehliyet almak için sağlık raporu nasıl, nereden alınır?

İçindekiler

  • Ehliyet İçin Sağlık Raporu Zorunlu Mu?
  • Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
  • Sağlık Raporlarında Grup Kavramları Nedir?
  • Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
  • Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?
  • Aile Hekimi Sağlık Raporu Verebilir Mi?
  • Sağlık Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Zorunlu Mu?

Ehliyet almak için gerekli belgeler arasında, sürücü adayının herhangi bir aracı kullanabilmesi için sağlık durumunun elverişli olup olmadığını görebilmek adına sağlık raporu bulunmaktadır. Alınan bu sağlık raporu, sürücü olur raporu olarak da bilinmektedir. Geçtiğimiz günlerde bakanlık yönetmelikte değişikliğe giderek sağlık raporu alma işlemlerinde değişikliğe gitti. Yeni düzenleme gereğince ehliyet almak için gerekli olan sağlık raporu nereden ve nasıl alınır detaylı olarak anlattık.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Bakanlıkça yeni yönetmelik ile belirtildiği üzere aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilirsiniz.

  • Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
  • Aile sağlığı merkezleri(sağlık ocakları)
  • Özel hastaneler
  • Özel tıp merkezleri
  • Özel poliklinik
  • Özel muayenehane

Maddelerde belirtildiği üzere sağlık raporunu devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden alabileceğiniz gibi artık aile hekimlerinizden yani aile sağlık merkezlerinden de alabilirsiniz. Ancak aile hekimleri gerekli muayeneleri gerçekleştirmelerinin ardından sağlığında sorun olabilecek kişileri ikinci basamak olan uzman doktorlara sevk edebilmektedir. Bu sebepten direk ikinci basamak sağlık hizmetlerine yani devlet hastanelerine veya özel hastanelere gitmek işlemler için daha hızlı sonuç verebilmektedir. Ancak bahsettiğimiz üzere aile hekimlerinden alınan sağlık raporu da geçerlidir ve ehliyet almak için kullanılabilir.

Sağlık Raporlarında Grup Kavramları Nedir?

2017 yılı itibariyle hem ehliyet sınıfları hem de rapor alma şartları değiştiği için grup kavramı ortaya çıkmıştır.

1. Grup Sağlık Raporları : Bu sağlık raporları M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacak vatandaşları kapsamaktadır. Bu sınıfta yer alan sürücüler 10 senede bir sağlık raporu ile ehliyet yenileme işlemi yapmak zorundadırlar. Bu sınıf hafif araç sürücüleri için geçerlidir.

2. Grup Sağlık Raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır. Bu sınıfta yer alan sürücüler 5 senede bir ehliyet yenileme işlemi yapmak zorundadırlar. Bu sınıf genel itibariyle ağır vasıtalar ve ticari araç sürücülerini kapsamaktadır.

Sağlık raporu almak için devlet hastanelerine ya da özel hastanelerine başvuru yaptığınız zaman, sizinle ilgilenen hekim, muayene sonucunda “Sürücü olabilir.” Kısmını işaretlediyse sağlık raporunuzu başarıyla almışsınız demektir. Bu rapor ile 1. Grup ve 2. Grup ehliyet almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak hekiminiz sizi uzman doktora yönlendirdi ise “Sürücü olamaz” kısmını işaretler. Uzman tabip mevcut sağlık sorununuz ağır araç kullanmaya müsait değilse “1. Grup sürücü olabilir” kısmını işaretler. Şayet sağlık durumunuz hiçbir aracı kullanmaya müsait değilse de “Sürücü olamaz” kısmını işaretler.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz sağlık kuruluşlarına ehliyet için sağlık raporu almak üzere başvuruda bulunmanızın ardından, size verilmiş olan ve içerisinde 25 madde bulunan formu eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra formda vermiş olduğunuz bilgilerin doğru olduğuna dair beyanda bulunmanız gerekmektedir. Vermiş olduğunuz bu beyan ile doğabilecek yükümlülükleri de kabul etmiş sayılırsınız. Formda sağlık durumunuz ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Doktorunuz formu detaylı olarak inceledikten sonra sağlık kontrolünüzü gerçekleştirir ve sağlık durumunuz ile ilgili yukarıda vermiş olduğumuz biçimde sürücü olabilir ya da olamaz şeklinde beyan verir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Ehliyet için gerekli olan sağlık raporunu alabilmek için aile hekiminize gittiyseniz bu işlem tamamen ücretsizdir. Ancak aile hekiminiz sizi uzman tabibe yani devlet hastanesine yönlendirdiyse burada tek hekim ücreti 50 TL olarak karşınıza çıkacaktır. Üniversite Eğitim Araştırma Hastanelerinden birisine yönlendirildiyseniz tek hekim için 75 TL ücret talep edilir. Şayet devlet hastanelerinde sağlık kuruluna girmeniz gerekiyorsa 200 TL, eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL’dir. Kurulda alanında uzman 5 hekim bulunmaktadır. Özel sağlık kurumlarında ise fiyatlar değişkenlik göstermekte olup net bir fiyat verilememektedir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verebilir Mi?

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere yeni çıkan yönetmelik gereğince artık aile hekimleri de 1. Grup ehliyetler ve 2. Grup ehliyetler için sağlık raporu verebilmektedir. Ancak gerekli görmesi durumunda sizleri uzman tabibe yönlendirebilir ve raporunuzu onaylamaz.

Sağlık Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kan grubu kartınız veya kan grubunuzu gösteren resmi bir belge ( eski ehliyet, kimlik ), 2 adet vesikalık fotoğraf yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Şayet gözlük ve lens ya da sağlık durumunuz ile ilgili başka kullandıklarınız var ise bunları da yanınıza almanızda fayda vardır. Sürekli olarak kullanmış olduğunuz ilaçlar var ise bunların da doktora eksiksiz olarak bildirilmesi faydanıza olacaktır. Bu yazımızda sürücü olur sağlık raporu hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer işlemleriniz için sağlık raporu nasıl alınır öğrenmek için TIKLAYIN

Sürücü Sağlık Raporu Örneği İçin TIKLAYIN


DİĞER EHLİYET HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, ehliyet konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan ehliyet duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle