Odyolog nedir, nasıl olunur?

İçindekiler

  • Odyolog nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?
  • Odyolog ne iş yapar, görevleri nelerdir?
  • Odyologlar nerede çalışırlar, iş olanakları ve iş alanları nasıldır?
  • Odyolog nasıl olunur?
  • Odyolog ameliyata girer mi, ameliyat yapar mı?

Odyolog nedir, ne demektir, kimdir, kime denir?

Odyoloji, denge sorunu ve işitme kaybı yaşayan kişilerin tespitini gerçekleştiren, aynı zamanda tedavi ve rehabilitasyonunu yapan bir bilim dalıdır. Odyolog ise bu bilim dalında çalışan uzmanlara denilmektedir. Odyologlar, odyoloji uzmanı veya işitme bozuklukları uzmanı olarak da bilinmektedir. Odyologlar uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygulamaktadır. Peki odyologlar tam olarak ne iş yapıyorlar?

Odyolog ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Odyologlar denge sorunu ve işitme kaybı sorunlarını tespit etmekle sorumludurlar. Kulak sorunları ile ilgili gerekli testleri gerçekleştiren odyologların, diğer mesleki yükümlülükleri ise aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

Odyolog nasıl olunur?

  • Hastalığı belirleyen doktorla görüşme gerçekleştirerek hangi işitme testlerinin uygulanacağını belirlemek ve bunları uygulamak,
  • İşitme sorunlarının türünü ve derecesini tespit etmek,
  • Odyometrik tanılardan elde edilen verileri yorumlamak,
  • Yazılı raporlar hazırlamak,
  • Hastalığın tedavisi süresince işitme ve diğer yardımcı cihazların yerleştirilmesini sağlamak,
  • Kulak sağlığının korunmasına yönelik bilgilendirici paylaşımlarda bulunmak,

Gibi görev ve sorumluluklara sahiptir. Son yıllarda yaşanan işitme problemleri günden güne artmaktadır. Bu doğrultuda odyologlara duyulan ihtiyaç da doğru orantılı olarak yükselmektedir. Henüz az bilinen mesleklerden bir tanesi olsa da çalışma alanları oldukça fazladır.

Odyologlar nerede çalışırlar, iş olanakları ve iş alanları nasıldır?

Ülkemizde sağlıkta ara eleman açığı bir hayli fazladır. Odyolog mesleği de bu ara elemanlardan bir tanesidir. Çalışma alanları içerisinde hastanelerin odyoloji bölümleri, işitme merkezleri, özel kliniklerde çalışma fırsatı bulunmaktadır. Ülkemizde odyolog mezunlarının sayısının azlığı sebebi ile iş imkanları oldukça fazladır ve rahat iş bulabilirler.

Odyolog ne iş yapar?

Odyologlar ayrıca KPSS sınavına katılarak kamu yani devlet hastanelerinde de iş bulabilmektedirler. Odyologların atama puanları 80 ile 93 arasında değişmektedir. Peki odyolog olmak istiyorum diyenler ne yapmalılar, nasıl bir yol izlemeliler?

Odyolog nasıl olunur?

Odyolog olarak görev yapabilmeniz için lise eğitimini tamamlamanızın ardından üniversite giriş sınavlarına girmeniz ve akabinde odyoloji bölümü kazanmanız gerekmektedir. Odyoloji bölümü 4 yıllıktır. Odyoloji bölümü, üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde 2011 yılından bu yana bu bölüm bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler odyolog unvanı alarak çalışmaya başlayabilirler.

Odyolog ameliyata girer mi, ameliyat yapar mı?

Odyolog tek başına ameliyat yapmaz. Fakat koklear implant gibi çeşitli ameliyatlarda doktor odyoloğun da bulunmasını talep edebilir.

Bu yazımızda odyolog hakkında bilgi, odyolog hangi bölüm ve hangi üniversiteden olunur, odyolog sertifikası nasıl alınır, iş tanımı nedir, olmak için kaç yıl okunur hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan odyolog maaşları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.


DİĞER ODYOLOG HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, odyolog konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan odyolog duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle