İçindekiler
- Emzirme ödeneği (süt parası) nedir?
- Emzirme ödeneği kimlere verilir, kimler alamaz?
- Emzirme ödeneği alma şartları nelerdir?
- Emzirme ödeneği nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır?
- Emzirme ödeneği ne kadardır, kaç paradır?
- Emzirme ödeneği kaç ay verilir, her ay yatar mı?
- Emzirme ödeneği memurlara verilir mi?
- Emzirme ödeneği hangi bankadan alınır?
- Emzirme ödeneği ne zaman yatırılır?
- Emzirme ödeneği (süt parası) sorgulama
- Emzirme ödeneği emanete alındı ne demektir?
Emzirme ödeneği (süt parası) nedir?
Sosyal bir devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiren devletimiz birçok konuda sosyal yardımlarla halkımızın yanında olduğunu hissettirmektedir. Ülkemizde yapılan en anlamlı yardımlardan bir tanesi de emzirme ödeneği yani halk arasında bilinen adı ile süt parası. Emzirme ödeneği; kadının doğum yapması halinde veya sigortalı olmayan yani çalışmayan kadının doğum yapması durumunda erkeğe verilen bir yardımdır. Emzirme ödeneği doğum sonrası oluşan masrafları bir nebze karşılamak üzere oluşturulmuş olan nakdi bir yardım türüdür.
Emzirme ödeneği kimlere verilir, kimler alamaz?
Emzirme ödeneği ya da diğer adı ile süt parası sadece doğum yapması halinde kadın sigortalıya ödenmez. Doğum yapan kadın sigortalının yanında sigortalı olmayan eşi doğum yapan sigortalı erkeğe de emzirme ödeneği ödenmektedir. Kamu görevlisi olan yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan kişiler kendi kurumlarınca ödeme almalarından dolayı bu kişilere emzirme ödeneği ödenmemektedir.
Emzirme ödeneği alma şartları nelerdir?
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için;
- 4/A’lı sigortalılar emzirme ödeneği almak için doğum gerçekleşmeden önceki bir sene içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
- 4/B’li ya da eski adı ile Bağkur’a mensup kişiler için ise doğumdan önce bir sene içinde en az 120 gün sigorta priminin ödenmesi ve genel sağlık sigortası primi de dahil prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
- Doğmuş olan çocuğun veya çocukların yaşıyor olması emzirme ödeneği almak için diğer şarttır.
- Emzirme ödeneğine hak kazanmış olduktan sonra sigortalılığı sona ermiş olan kişiler, sigortalılığı sona erdiği tarihten itibaren 300 gün içerisinde çocuklarının doğması durumunda, sigortalı kadın ya da eşi analık sigortasından faydalanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödemesi yapılmışsa emzirme ödeneği almaya hak kazanırlar.
Emzirme ödeneği nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır?
Emzirme ödeneği yani süt parası almak için önceden SGK’ya bir talep dilekçesi yani başvuru formu iletilmesi gerekiyordu. Ancak bu şart SGK tarafından kaldırıldı. Önceden diğer başvuru sırasında istenilen belgeler ile birlikte müracaat işlemleri gerçekleştiriliyordu. Fakat bu işlemleri kolaylaştırmak maksadıyla artık başvuru yapmış olma şartı bile aranmıyor. Sadece doğumdan sonra doktorunuzun çocuğunuzun bilgilerini girmiş olması yeterlidir. Bu da zaten sizin talebiniz doğrultusunda yapılmaz, doktorunuz bunu doğumdan sonra kendisi gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Emzirme ödeneği ne kadardır, kaç paradır?
Emzirme ödeneği miktarları yıllara göre ;
YIL | EMZİRME ÖDENEĞİ MİKTARI |
2021 | 232 TL |
2020 | 202 TL |
2019 | 180 TL |
2018 | 149 TL |
2017 | 132 TL |
2016 | 122 TL |
2015 | 112 TL |
2014 | 103 TL |
2013 | 94,00 TL |
2012 | 89 TL |
Emzirme ödeneği kaç ay verilir, her ay yatar mı?
Emzirme ödeneği aylık mı, tek seferlik mi, kaç defa alınır, her ay mı alınır merak edilmektedir. Emzirme ödeneği her ay ödenen bir nakdi yardım değildir. Her doğum için bir kereliğine verilmektedir. Doğumdan sonra gerekli başvuru şartlarını sağladınız tespit edilirse tarafınıza ödeme gerçekleştirilir.
Emzirme ödeneği memurlara verilir mi?
Yukarıda belirtmiş olmamıza rağmen “Memurlar emzirme ödeneği alabilir mi?” sorusu iskur.web.tr sitesine sıkça sorulan sorulardan bir tanesidir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 16 ncı maddesinde şu hüküm bulunmaktadır: “Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilir” Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinde, 5510 sayılı Kanunda yer alan kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümlerin kamu görevlileri hakkında (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c ) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara) uygulanmayacağı belirlenmiştir.
Bu nedenle emzirme ödeneğinden devlet memurları yararlanamayacaktır. Bu yararlanamama durumu, hem 1 Ekim 2008’den önce hem de 1 Ekim 2008’den sonra memur olanlar için söz konusudur.
Emzirme ödeneği hangi bankadan alınır?
Emzirme ödeneği almaya hak kazandığınızın tespiti yapıldıktan sonra emzirme ödeneği miktarı tarafınıza ait bir hesap numarasına otomatik olarak iletilmektedir. Ancak bankada hesap numaranız yoksa PTT’ye yatırılır. Bu durumda da PTT şubesinden kimliğiniz ile beraber bu ücreti alabilmeniz mümkündür.
Emzirme ödeneği ne zaman yatırılır?
Doktorunuz çocuğunuzun doğumunu onayladıktan ve sonrasında sisteme giriş yaptıktan sonra bilgileriniz SGK’ya aktarılmaktadır. Burada yapılan incelemelerin ardından süt parası almaya hak kazandıysanız ödemeleriniz gerçekleştirilir. Bunun için belirli bir süreç ve emzirme ödeneği alma süresi bulunmasa da en geç 3 ay içerisinde ödemeniz yapılmış olur.
Emzirme ödeneği (süt parası) sorgulama
Önceden emzirme ödeneği yattı mı araştırma yapacak online bir adres bulunmuyordu. Ancak SGK bu duruma el atarak bir güncelleme gerçekleştirdi. Artık E-Devlet üzerinden emzirme ödeneği ödendi mi görebiliyoruz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-sorgulama sayfasına giriş yapmanız ve tarafınıza gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek olan ödemeleri görmeniz yeterlidir. Ayrıca Alo 170 telefon numarası üzerinden de emzirme ödeneğinizin durumu hakkında bilgi alabilmeniz mümkündür.
Emzirme ödeneği emanete alındı ne demektir?
Emzirme ödeneği sorgulaması gerçekleştirdiğinizde bazı kişilerde emanete alındı ibaresi gözükmektedir. Bunun sebebi PTT’ye aktarılan ücretin 2 ay süre zarfında çekilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda SGK’ya dilekçe yazarak tekrardan belirttiğiniz hesaba veya yine PTT’ye bu ücretin yatırılmasını talep etmeniz gerekmektedir. Bu dilekçe verildikten sonra ödemenizi kısa sürede tekrar çekebileceksiniz.
Bu yazımızda emzirme ödeneği almak için nereye başvurulur, emzirme ödeneği hesaplama, kaç para, kaç TL gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
DİĞER EMZİRME ÖDENEĞİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, emzirme ödeneği konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan emzirme ödeneği duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.