Bankalardan kullanmış olduğumuz kredi kartı, kredi mevzuat hesapları ve krediler sizlere bazı sorumluluklar yüklemektedir. Bunların en başında borçların düzenli ödenmesi yer almaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı borç ödemelerinin yapılamaması gibi durumlarda ise vatandaşların halk arasında bilinen adıyla kara listeye girme olasılıkları bulunmaktadır. Bu haberimizde kara liste nedir, kara listeye nasıl girilir ve kara liste sorgulama hakkında detaylı bilgiler verdik.
İçindekiler
- Kara liste sorgulama
- Kara listede miyim, nasıl öğrenirim?
- Başvuru yaparak kara listede miyim öğrenme
- Risk Merkezi Raporu İle Öğrenme
- Merkez Bankası Yoluyla Kara Listede Miyim Öğrenme
Kara liste sorgulama
Bankalar gibi finans kuruluşlarına olan borçlarımızı düzenli ödemek mecburiyetindeyiz. Kuşkusuz düzenli ödeme yapabilmeyi herkes ister ancak çeşitli sebeplerden veya aksaklıklardan dolayı bu borç ödemelerinde gecikmeler yaşanabilir. Bankalar bu gecikmeleri doğal karşılamakta ve borç miktarına gecikme gün sayısına göre faiz işletmektedir. Tabi ki bankaların da bu gecikmeler için belirlemiş oldukları bir gün sayısı vardır. Bankalar 90 gün boyunca borcunu ödemeyen kişiler hakkında yasal işlem başlatır. Bankaların borçlarınızın tahsilatı için başlatmış olduğu yasal işlem ile sizler de kara listeye girmiş olursunuz. Daha sonra ise hakkında hukuki süreç başlatılan kişilerin kayıtları Merkez Bankası tarafından kayıt altına alınır. Merkez Bankası bankalar tarafından açılan bir davası olan kişilere bir şerh düşmektedir.
Halk arasında kara liste de olarak bilinen bu şerh, bankalarla ve finans kuruluşlarıyla daha sonra çalışmak istediğiniz muhakkak karşınıza çıkacaktır. Bankalar daha önce kara listeye girmiş kişilerle çalışmaktan çekinmektedirler. Kara listeye girmiş olan kişilere kredi kartı ve kredi gibi bankacılık hizmetlerinden genel olarak faydalanmalarına izin verilmemektedir. Bu yüzden şayet kredi veya kredi kartı alamıyorsanız siciliniz kötü ise kara listede olup olmadığınızı sorgulamalı ve buna göre aksiyon almalısınız.
Kara listede miyim, nasıl öğrenirim?
Banka kara liste sorgulama için birkaç yöntem bulunmaktadır. Kara listede miyim öğrenmek için sizlere en kolay olanından başlayarak yapmanız gereken işlemleri sıralayacağım.
Başvuru yaparak kara listede miyim öğrenme
Kara listede olup olmadığımı öğrenmek için en basit yol çalıştığınız herhangi bir bankaya giderek müşteri temsilciniz ile görüşmektir. Bankanıza bireysel kredi başvurusunda bulunacağınızı beyan etmenizin ardından, müşteri temsilciniz kredi çekip çekemeyeceğinizi, kara listede olup olmadığınızı ufak bir araştırma yaparak görüntüleyebilecek ve şayet kara listedeyseniz bu sebepten dolayı bireysel kredi başvurunuzun olumsuz değerlendirileceğini belirtecektir.
Risk Merkezi Raporu İle Öğrenme
Ülkemizde neredeyse çoğu banka müşterileri için risk merkezi raporu hizmeti sunmaktadır. Şayet bankanıza müracaat ederek ya da bankanız online işlem menüsünden risk merkezi raporu almak istediğinizi belirtirseniz, çıkacak olan rapor sonucunda kara listede olup olmadığımı öğrenme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir ve kredi puanınızın hangi işlemlere yetip yetmediğini anlayabilirsiniz. Risk raporunu artık E-Devlet üzerinden de ayda 1 kez ücretsiz şekilde alabiliyorsunuz. https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu sayfasına girdikten sonra risk raporunuzu kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. Ziraat Bankası, İş Bankası, Finansbank, TEB, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası gibi bankalar risk raporu vermekte olup ilk kez bu raporu alacaksınız sizden ücret istememektedirler.
Merkez Bankası Yoluyla Kara Listede Miyim Öğrenme
Şayet aceleniz yoksa kara liste sorgulaması için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Ankara’da bulunan genel müdürlüğüne kara listede miyim öğrenmek için bir dilekçe yazabilirsiniz.
İstiklal Cad. 10 Ulus 06100 – Ankara
Dilekçenizi düzgün bir şekilde hazırlamanızın ardından yukarıda vermiş olduğumuz adrese, Merkez Bankası’nın Genel Müdürlüğü’ne posta yoluyla iletebilirsiniz.
Şayet kara listeden çıkarak kredi notunuzu bir kredi çekecek yada kredi kartı alacak kadar yükseltmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken mevcut borçlarınızın tamamını kapatmak olmalıdır. Daha sonra gelecek olan borçlarınızı da düzenli ödemeli ve mümkünse otomatik ödeme talimatları vermelisiniz. Bu hususta daha detaylı bilgilere kara listeden nasıl çıkılır sayfamızda detayları ile birlikte anlattık.
Bu haberimizde Merkez Bankası kara liste sorgulama, kara liste sorgulama yöntemleri, kara liste nasıl sorgulanır, kara listede miyim nasıl öğrenirim, kara listede olup olmadığımı nasıl öğrenirim gibi bankalar birliği kara liste hakkında detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.
DİĞER FİNANS HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!
İskur.web.tr, finans konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan finans duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.