İlk yardım sertifikası nedir, nasıl alınır?

İçindekiler

  • İlk yardım sertifikası nedir, ne işe yarar?
  • İlk yardım sertifikası zorunlu mudur?
  • İlk yardım sertifikası nasıl ve nereden alınır?
  • İlk yardım sertifikası veren yerler, kurumlar hangileridir?
  • İlk yardım sertifikası ne kadar süre geçerlidir?
  • İlk yardım sertifikası alma şartları nelerdir, kimler alabilir?
  • İlk yardım sertifikası ücreti ne kadardır?
  • İlk yardım sertifikası ile ne iş yapılır, nerelerde kullanılır?

İlk yardım sertifikası nedir, ne işe yarar?

Herhangi bir kaza ya da yaşamın tehlikeye düştüğü durumlarda, tıbbi araç gerek aranmaksızın sağlık görevlileri gelene kadar mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamaya ilk yardım denilmektedir. Yaşam süresince insan, ilk yardımı gerektiren durumlarla her zaman karşılaşabilir. Zamanında ve doğru bir şekilde yapılmış olan ilk yardım hasta veya yaralının hayatını kurtarabilir. Gerek sağlık kurum ve kuruluşları gerekse diğer kurumlar artık işe alımlarda ilk yardımın önemini bilmelerinden dolayı ilk yardım sertifikası aramaya başladılar. Bu sertifikayı edinmiş olan kişiler iş bulma süreçlerinde bir adım öne çıkıyorlar.

İlk yardım sertifikası zorunlu mudur?

İlk yardım sertifikasının öneminin yanında bir de bulundurma zorunluluğu vardır. Öyle ki İş Kanunu gereğince tüm işletmelerde ve kamu kurumlarında şayet iş yeri az tehlikeli ise her 20 çalışan için 1 ilk yardım sertifikası sahibi personel, şayet tehlikeli iş yeri ise her 15 çalışan için 1 personel ve çok tehlikeli iş yerleri için ise her 10 çalışan için 1 ilk yardım sertifikası sahibi personel istihdam edilmek zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı ilk yardım sertifikası sahibi olan kişiler iş bulma konusunda daha avantajlıdırlar. Peki ama ilk yardım belgesi nasıl ve nereden alınıyor?

İlk yardım sertifikası nasıl ve nereden alınır?

İlk yardım sertifikası almak günümüzde oldukça kolaydır. Sağlık Bakanlığı bu belgeyi vermesi için çok sayıda ilk yardım eğitim merkezini görevlendirmiştir. Bu ilk yardım eğitim merkezleri vasıtası ile belgenizi alabiliyorsunuz. Yapılan ilk yardım kursu ve ilk yardım sınavı sonrasında başarılı olan adaylara ilk yardım eğitimi sertifikası yani ilkyardımcı sertifikası verilir.

Bu kurs yerlerinde 16 saat süren uygulamalı ve teorik olmak üzere bir ilk yardım eğitimi verilir. Bu öğrenilen bilgiler cansız mankenler üzerinde uygulanır. Bu kurs süresi yani 16 saat ders alınmasının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ilk yardım belgesi sınavına katılmak zorunludur. İlk yardım sınavı test ve sonrasında da uygulamalı olarak yapılmakta olan bir sınavdır. Test bölümünden en az 85 puan alan kişiler uygulamalı sınava katılmaya hak kazanırlar. Tüm bu süreci başarı ile tamamlayan adaylara ilk yardım belgesi verilmektedir.

İlk yardım belgesi almak

İlk yardım belgesi almak

İlk yardım sertifikası veren yerler, kurumlar hangileridir?

Her ilimizde ilk yardım sertifikası vermekle yetkili olan kurum ve kuruluşları bulmak oldukça kolaydır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Antalya gibi illerimizde değil tüm Türkiye’de bu tarzda kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bunun haricinde ASMEK, İSMEK, KO-MEK ve Halk Eğitim Merkezleri de ücretsiz olarak ilk yardım kursu açmaktadır. Buralardan da bu kurslara katılım gösterebilir ve akabinde sınava katılarak belgenizi alabilirsiniz.

İlk yardım sertifikası ne kadar süre geçerlidir?

İlk yardım sertifikası süresiz olarak verilmekte olan bir belge değildir. Bu belgenin bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Almış olduğunuz belgeniz 3 yıl süre ile geçerli olacaktır ve bu süreç sonunda belgenizi yenilemeniz gerekmektedir. Bunu da yine yukarıda bahsettiğimiz kurs açan yerlerden 8 saatlik bir yenileme eğitimi alarak yapabilirsiniz. Bu yenileme eğitimi aldıktan sonra yeniden sınava girmenize gerek kalmadan belgeniz 3 sene süre zarfında uzayacaktır.

İlk yardım sertifikası ne işe yarar?

İlk yardım sertifikası ne işe yarar?

İlk yardım sertifikası alma şartları nelerdir, kimler alabilir?

İlk yardım sertifikası almak için 18 yaşını doldurmuş olmanız ve en az ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Bu şartları sağlayan kişiler belge almak için başvuru yapabilirler. Başvuru sırasında ise yanınızda;

  • Vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

bulunması yeterlidir.

İlk yardım sertifikası ücreti ne kadardır?

İlk yardım sertifikası belediyeler tarafından açılan meslek edindirme kurslarında ücretsiz olarak verilmektedir. Fakat diğer Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurs müdürlüklerinde 350 TL + KDV gibi bir rakama verilmektedir.

İlk yardım sertifikamı kaybettim, ne yapmalıyım?

İlk yardım sertifikanızı kaybetmeniz durumunda yeniden çıkartma şansınız bulunmaktadır. Bunun için ilk yardım sertifikanızı almış olduğunuz kuruma müracaat ederek, belgeyi yeniden çıkartmak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.

İlk yardım sertifikası ile ne iş yapılır, nerelerde kullanılır?

İlk yardım sertifikası olanlar nerelerde çalışabilir oldukça merak edilmektedir. Yukarıda söylemiş olduğumuz gibi ilk yardım sertifikalı personel çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı sektör ve iş yeri gözetmeksizin bu belge sahibi olan kişiler her yerde çalışma imkanı elde edebilir.

Bu yazımızda ilk yardım sertifikası almak istiyorum nasıl alabilirim, ilk yardım sertifikası almanın faydaları ve avantajları nelerdir, ilk yardım sertifikası almak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER İLK YARDIM SERTİFİKASI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, ilk yardım sertifikası konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan ilk yardım sertifikası duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle