Yapı kayıt belgesi nedir, nereden nasıl alınır?

İçindekiler

  • Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?
  • Yapı kayıt belgesi nereden ve nasıl alınır?
  • Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadardır, kaç paradır?

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

Yapı kayıt belgesi, adından da anlayacağınız üzere bir yapının resmi olarak kayıt edilmesi anlamına gelen bir belgedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurumlara bildirilerek 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurulması gereken bir kayıt belgesidir. Bu zamana kadar lazım olan kuralları yerine getirmek zorunda kalan imar belgesine karşıt inşası yapılan binaların resmi sistem üzerinde kayıtlı olmasını sağlayan belgeye yapı kayıt belgesi denmektedir. Binanın ya da arazinin gayrimenkul hali, bina grubu ve sınıfı, diğer konularda hazırlık yapılarak gerekli olan Yapı Kayıt Sistemine kayıt ettirilerek bina sahibinin beyannamesine uygun bir şekilde kayıt edilmektedir.

Bu anlamda doğal afetlere karşı bütün risklere hazırlık konusunda ruhsatsız olan bütün aykırı binalar el konularak yıkılacaktır. Bina ve ruhsat, kurallara karşı aykırı ise belirli şartlar altında bir şekilde kayıt edilir ve kentsel dönüşüm gibi çeşitli projelerin yararına sağlanacaksa bina ya da arazinin ederi kadar sahibine finansı sağlanır ve kentsel dönüşüm için kullanılır. Şayet 31 Aralık 2017 tarihinden evvel inşası yapılan binaların her hangi bir aykırı şartlara karşı bir problemi yok ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapı kayıt belgesi için başvurmaları gerekmektedir. Yapılan başvuruda istenen şartlar yerine getirilir ise Yapı Kayıt Belgesi verilecektir.

Yapı kayıt belgesi nereden ve nasıl alınır?

Yapı kayıt belgesi için müracaat işleminde gerekli tespit ve kontroller yapılır. Bunun ardından arazi ya da bina gayrimenkul fiyatı ile binanın kabataslak maliyeti kadar %3 şeklinde kayıt ücreti alınmaktadır. Müracaat yapan yapı sahibi tarafınca tümel bütçeye temettü kayıt etmek için muhasebe merkezinin hesabına yatırılır. Doğal Afet Riski konusunda bulunan yasa çerçevesinde olmak şartı ile kayıt edilen bütçeni karşılığı olarak maliyetine fon eklemek için Maliye Bakanı bu konuda yetkili olan taraf olacak.

Bu fon kentsel dönüşüm projeleri altında özel bir hesaba yatırılarak kullanılmaktadır. Bakanlar Kurulu, kayıt ücreti olarak fiyatı isterlerse iki katı şeklinde yükseltebilir, yarısı şeklinde azaltabilir ya da kesime uygun sınıflandırmayı ya da müracaat süresini isterlerse bir yıla dek uzatma gibi işlemleri yapmaya yetkileri bulunmaktadır. Yapı Kayıt Belgesi, binanın ya da arazinin kullanım gayesi ne ise ona göre yapılmaktadır. Yapı Kayıt Belgesi alan yapı sahipleri, istekleri doğrultusunda alakalı konuda bulunan bina için su, elektrik ve doğalgaz konusunda abonelere özel şekilde bağlanabilmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi alan yapı sahipleri alınan yıkım onaylarıyla alakalı durumlarda alınamayan idari para cezası ödenmez ise iptal edilebilmektedir. Eğer yapı sahibi ruhsat almış ancak kullanma konusunda her hangi bir izin belgesi almadıysa ya da tam tersi durumlarda sınıf ya da grup değişikliğine bakılmadan mülkü inşa edebilir. Bunun için Yapı Kayıt Belgesi ya da iyeliklerin yarısı kadar onaylamanın olması durumunda binayı kullanma konusunda izin belgesi istenmeyecektir. Bu konuda istenen ücretin iki katı kadar ödeme yapılacaktır. Bina yapılmaya başlaması durumunda Afet Riski yasasında bulunan 1. maddesinin yapılmasına her hangi bir engel olmayacaktır. Bu binalarda kentsel dönüşüm olması durumunda sadece Yapı Kayıt Belgesi istenecektir.

Yapı Kayıt Belgesi almak için bireyin bilmesi gereken şey sadece Bakanlık ile alakalı olan bölümlere yani İl Müdürlüklerine ya da Bakanlık aracılığı ile atanan özel kurumlardan alınabilmektedir. Bu anlamda özel kurum olan Yapı Denetim Şirketleri bu hususta görevlendirilecektir.

Müracaatların gerçekleşmesiyle beraber denetimi gerçekleşen incelemeler sonucu bina sahibi yapılarını bu sayede sisteme kayıt etmiş olacaktır. Bu Yapı Kayıt Belgesi ile tapu ve diğer prosedürler daha kolay olacaktır. Belediyelerde dahi resmi bir şekilde belge işlemi olarak görülecektir. Bir diğer adım ise dilerseniz tapuyu alabilir, dilerseniz de kentsel dönüşüm için kullanarak yararlanabilirsiniz.

Yapı kayıt belgesi ücreti ne kadardır, kaç paradır?

Yapı kayıt belgesi almak için başvuru yapan kişilerden sembolik bir ücret talep edilmektedir. Yapı kayıt belgesi ücreti, imarın değerinin yüzde 3’ü kadardır. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da yine yüzde 3’lük bir para alınmaktadır. Bu yazımızda yapı kayıt belgesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan imar affı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


DİĞER YAPI KAYIT BELGESİ HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

İskur.web.tr, yapı kayıt belgesi konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle iskur.web.tr’un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. İskur.web.tr’dan yapılan yapı kayıt belgesi duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI BEĞEN TWITTER SAYFAMIZI BEĞEN E-BÜLTENE ABONE OL
Duyuru: Kamu ve Özel Sektör İş İlanlarını Sosyal Medyadan Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Yorum ekle